RSI indikátor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az RSI indikátor, más néven Relatív Erősség Index (angol nyelven: Relative Strength Index) az Árfolyam változásait mérő jelzőszám, amely egy adott időszak árfolyamemelkedéseit viszonyítja az adott időszak csökkenéseihez. Változásának sebessége gyakorlatilag azonos a piaci árfolyamok változásával. Gyorsasága miatt sokszor téves jelzést ad.

Főbb tulajdonságai[szerkesztés]

Az RSI indikátor a piaci lendületet, a hangulatot méri egy 0 és 100 közé eső skálán. Két fontos szint létezik a skálán, amelyek átlépését kiemelt figyelemmel kísérik a befektetők.

A 30-as szintnél az adott értékpapír jellemző módon túladott, azaz elérte azt a szintet, ahol már az eladások várhatóan abbamaradnak, amely a vételi oldal erősödésével jár együtt. Gyakorlatilag ezen a szinten, vagy e fölött várható, hogy egy adott értékpapír árfolyama emelkedésnek indul. Számos befektető tekint a harmincas szint környékén lévő RSI indexre, mint vételi lehetőségre.

A 70-es szint a 30-as ellentéte, azaz ebben az esetben az értékpapír túlvett értéket mutat, ami azt jelenti, hogy a vételi oldal további vásárlásai ezen a szinten kezdenek el gyengülni, amely az eladási oldal pozícióit erősíti. A 70-es szinten az eladások beindulása az árfolyam csökkenését hozza magával.

Erősebb piaci környezetben fordul elő az a jelenség, ami az 50-es szinttel kapcsolatos, amikor az indikátor lefelé mozgás közben eléri az 50-es szintet és erről lendül fel ismét, azaz vételi pozíciók létrejöttét hordozza magával. Amennyiben az indikátor alulról töri át az 50-es szintet, akkor ezt értelmezhetjük vételi pozíciónak is, amely a kedvező piaci körülmények hatására jön létre.

Az 50-es szint felülről való áttörése esés közben az eladási oldalnak kedvez, mivel további csökkenést vetít előre az árfolyamban. Az indikátor az ötvenes szint környékén megbízhatóbb jelzést ad, mint a hetvenes és a harmincas értékek közelében.

Akár az árfolyamok görbéinél, itt is használhatóak trendvonalak, amelyek segítenek a mutató várható irányának meghatározásában. Emelkedő trendvonal esetén érdemes a trendforduló eléréséig várni a magasabb hozamok elérése érdekében. Csökkenő trendvonal esetén a eladási hullám indul meg, ami árfolyamcsökkenést eredményez, amely kedvező piaci környezet kialakulásáig, vagy kedvező információk felbukkanásáig az árfolyam esését vonzza magával.

Az RSI indexen rajzolt ellenállási vonalak, melyek összeköthetik a kimagasló értékeket éppúgy, mint a legalacsonyabbakat, áttörése esetén tartósabb emelkedés, vagy lenti ellenállások esetén tartósabb csökkenés alakulhat ki.

Az indikátor gyorsasága miatt gyakran fordul elő, hogy egy hirtelen irányváltás esetén az indikátor átlendül a harmincas, vagy a hetvenes határon, ami adott pillanatban tévesen mutathatja egy értékpapír túladottságát, vagy túlvettségét, miközben a tényleges piaci folyamatok hosszabb távon nézve ezt nem támasztják alá.

Források[szerkesztés]