Lázár Zsuzsanna (képzőművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lázár Zsuzsanna
SzületettSolti Zsuzsanna Ilona
1968 (56 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaművész
SablonWikidataSegítség

Lázár Zsuzsanna Ilona, született Solti Zsuzsanna Ilona (Budapest, 1968. március 4. –) kortárs magyar képzőművész.

Életrajzi adatok[szerkesztés]

1968-ban született Újpesten. Kisgyermekként édesanyjával élt Óbudán, majd 1979-től ismét Újpestre költözött. Itt végezte a középiskolát is. (Könyves Kálmán Gimnázium[1]) Érettségi után a Vasutas Képzőművész kör tagja lett, mestere Benedek György szobrászművész.[2] 1998-tól egy Pest megyei településen él. 2007-ben kezdett el festészettel foglalkozni .

Szakmai életrajz[szerkesztés]

1986-tól retusőrnek, majd fényképésznek tanult, dolgozott az Offszet-, és Játékkártya Nyomdában, 1992–1994 között a MÚOSZ szervezésében lap-, és kiadványszerkesztést végzett, mestere Nádai Ferenc volt, ezután tipográfusként tevékenykedett az Élet és tudomány című hetilapnál. Hosszú gyermeknevelési időszakot követően nyolc éven át tartó kulcs-fázis rajzolást vállalt a rajzfilmkészítő Feature Films Hungary Kft.nél. 2009-től 2012-ig a Nyíregyházi Főiskola képi ábrázolás szakán festészetet tanult. Közben részt vett a Szilaj Csikó[3] című Közéleti Magazin szerkesztésében, illetve 2012-ben tipográfusként a Süni Ökológiai Magazin szerkesztője volt. 2012-től Egerben az Eszterházy Károly Főiskolán folytatta tanulmányait vizuális és környezetkultúra mester tanári szakon. Mestere Szurcsik József. Óraadó rajztanár Pécelen a Fay András Szakközépiskolában.

Művészete[szerkesztés]

Első generációs, sokoldalú művész, a festészet mellett foglalkozik grafikával és illusztrációkészítéssel is, de jelentősebb művei akril technikával készülnek. "Alkotásaiban az emberi-társadalmi viszonyokat jeleníti meg sajátos csendéletei által, melyeken a fogyasztói társadalom termékei, a világ és a dolgok megsemmisülésének és újjáalakulásának szimbólumai jelennek meg. Egy Baudlaire-i romlás virágaihoz hasonlatos képi világot tár elénk az alkotó, ám mégis igyekszik a néző számára kellemes vizuális élményt nyújtani, ami első olvasatra szinte paradoxonnak tűnik, de éppen itt, ezen a ponton ragadható meg művészetének lényege." mondja róla Simorka Sándor szobrászművész.[4]

„Lázár Zsuzsanna az életből, a mindennapjainkból elkapott pillanatokat rögzíti és ebben épp úgy szerepet kap az ember a maga kicsinységével és esendőségével, mint a természet - amit sajnos ma már nem a helyén kezelünk -, vagy a minket körülvevő világ. Sietve élünk és ebben a rohanásban elfelejtünk rácsodálkozni a hétköznapok örömeire, mindarra a sok apró csodára, amit olykor a környezetünk kínál. Ebből tár elénk valamit Lázár Zsuzsanna, aki otthonosan mozog a képi megjelenítés különböző technikai formái, vagy stílusai között, kezdve a grafikától a pasztellen át az olajfestményekig, a tus, toll, vagy éppen a krétarajzig. Biztos kézzel meghúzott vonalak, ívek, ecsetvonások és visszafogott színek beszélnek helyette, mutatnak meg valamit az ő belső világából. Az elvont gondolatok, könnyen félreérthető üzenetek helyett félreérthetetlenül ábrázolja a valóságot, olvasható, értelmezhető jeleket hagyva maga után.” jellemzi a művészt Botz Domonkos.

Illusztrációk[szerkesztés]

  • Varga Domokos György:[5] Cin-cin és Fityfiritty c. mesekönyveinek rajzai
  • Verzár Éva:[6] A lármafák oltalmában c. novelláskötet borítójának terve
  • Botz Domonkos: Elengedett kézzel[7] c. verseskötetének illusztrációi
  • Hullámtér Irodalmi Antológia illusztrációi. Megjelent a Napkelet Egyesület kiadásában

Kiállításai[szerkesztés]

Csoportos kiállításai[szerkesztés]

  • 2011. - FF. Galéria, Hídverők c. páros kiállítás a Napkelet Egyesület[8] szervezésében Bessam Faraj iraki karikaturistával.
  • 2011. - Monor, Vigadó Galéria, Kávai képzőművészek kiállítása
  • 2008. - Tápiószele, Művelődés Háza, Kiállítás négyesben
  • 1993. - Budapest, Tiszti kaszinó, Vasutas Képzőművész kör kiállítása

Önálló kiállításai[szerkesztés]

  • 2014. 01. 09. - Különös fények - Csillaghegyi Művelődési Ház
  • 2013. 10. 07. - Majdnem - Nádasdi Vár, Folyosó Galéria, Sárvár
  • 2013. 05. 06. – Tél - Monor Vigadó Galéria
  • 2013. 02. 14. - Reflexiók - Budapest, Harrer Idősek otthona

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]
  2. Archivált másolat. [2013. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 29.)
  3. [2]
  4. Archivált másolat. [2015. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 29.)
  5. Archivált másolat. [2013. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 29.)
  6. Archivált másolat. [2016. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 21.)
  7. [3]
  8. Archivált másolat. [2013. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 29.)

Források[szerkesztés]