Lugalkiginedudu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Entemena alapköve a Lugalkigiseduduval kötött testvérségről, a legrégibb ismert diplomáciai „okirat”

Lugalkiginedudu – más névváltozatok szerint Lugalkigisedudu vagy Lugalkinisedudu – i. e. 2410–2390 körül a belháborúktól sújtott Sumerben egyesítette Urt és Urukot. A sumer királylistán a II. uruki dinasztia és az azt követő II. uri dinasztia tagjaként is szerepel, ahogy fia, Lugalkiszalszi is. Valójában tehát ez a két dinasztia legalábbis részben azonos. Lugalkiginedudu a Kis királya (lugal) címet is felvette, az ismert név ez az uralkodói név.

Entemena, Lagas enszije felirata szerint Lugalkiginedudu Uruk enszije volt, akivel ő „testvérséget” fogadott. Lagas és Umma között ekkor ismét háború folyt a földekért. Korábban a lagasi Éannatum átmenetileg megszerezte már a Sumer feletti hatalmat, de a háború kiújult, és ebben a harcban Uruk és Lagas egymás szövetségesei voltak Umma ellen. Az elsőbbség, a Kis királya cím alapján Uruké lehetett, már Éannatum is csak enszinek nevezte magát uralkodása második felében, ahogy Entemena is.

Források[szerkesztés]

Ókori keleti történeti chrestomathia., Szerk.: Harmatta János, Budapest: Osiris. ISSN 1218 9855 (2003). ISBN 963 389 425 5  Roaf, Michael. A mezopotámiai világ atlasza (magyar nyelven). Budapest: Helikon – Magyar Könyvklub (1998). ISBN 963 208 507 8 


  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap