Levélhatvány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy fa (felül) és a hozzá tartozó 3-levélhatványa (alul)

A matematika, azon belül a gráfelmélet területén egy fa k-adik levélhatványa az a gráf, melynek csúcsai a levelei, élei pedig azokat a levélpárokat kötik össze, melyek -beli távolsága legfeljebb . Más megfogalmazásban a gráfhatvány egy feszített részgráfja, melyet levelei feszítenek ki. Egy ilyen módon konstruált gráf esetén az eredeti fát k-adik levélgyökének nevezik. Egy gráf levélhatvány, ha egy gráf -levélhatványa valamely értékre.[1] Az ilyen gráfoknak a filogenetikus (leszármazási alapú) rendszertan evolúciós fáinak rekonstrukciójában van szerepe.

Kapcsolódó gráfcsaládok[szerkesztés]

Mivel az erősen merev körű gráfok hatványai is erősen merev körűek, valamint a fák is erősen merev körűek, ezért a levélhatványok mindig erősen merev körű gráfok.[2] Valójában a levélhatványok az erősen merev körű gráfok valódi részhalmazai; egy gráf pontosan akkor levélhatvány, ha egy fixed tolerance NeST gráf (neighborhood subtree tolerance gráf),[3] melyek viszont az erősen merev körű gráfok valódi részhalmazai.[4] (Brandstädt et al. 2010) megmutatják, hogy az intervallumgráfok, valamint a gyökeres irányított útgráfok nagyobb osztálya is levélhatvány. Az egység-intervallumgráfok pontosan azok a levélhatványok, melyek alapjait hernyófák képezik. A k-levélhatványok korlátos k-ra korlátos klikkszélességűek, de korlátlan kitevőre ez nem igaz.[5]

Struktúra és felismerés[szerkesztés]

A számítástudomány megoldatlan problémája:
Létezik-e polinom idejű algoritmus a levélhatványok, illetve -levélhatványok felismerésére?
(A számítástudomány további megoldatlan problémái)

Egy gráf akkor és csak akkor 2-levélhatvány, ha előáll klikkek diszjunkt uniójaként (tehát klasztergráf).[1] Egy gráf pontosan akkor 3-levélhatvány, ha egy (bull,dart,gem)-mentes merev körű gráf.[6] Ilyen és hasonló karakterizációk alapján a 3-levélhatványok lineáris időben felismerhetők.[7] A 4-levélhatványok karakterizációját (Rautenbach 2006) és (Brandstädt, Le & Sritharan 2008) adják meg, ez szintén lehetővé teszi a lineáris idejű felismerést. A k ≥ 5 hatványokra a k-levélhatványok felismerése még nyitott kérdés, így az is, hogy általában a levélhatványok polinom időben felismerhetők-e.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Leaf power című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]