Lapaci-mező

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lapaci-mező
Ország Horvátország
TelepülésLika-Zengg megye
NévadóDonji Lapac
Terület6,83 km2
Elhelyezkedése
Tszf. magasság
  • 537
  • 650
m
Lapaci-mező (Horvátország)
Lapaci-mező
Lapaci-mező
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 44° 32′ 37″, k. h. 15° 56′ 51″Koordináták: é. sz. 44° 32′ 37″, k. h. 15° 56′ 51″

A Lapaci-mező (horvátul: Lapačko polje) egy karsztmező Horvátországban, Likában.

A Lapaci-mező részlete előtérben a donji lapaci temetővel

Leírása[szerkesztés]

A Lapaci-mező nyugaton a Plješivica (Ozeblin, 1657 m) és keleten a Visočica (1122 m) hegyei között 537-650 m magasságban fekszik. Északnyugat-délkeleti irányban húzódik, és délkelet felé hajlik. Területe 6,83 km². A mező közepén található az Obljaj-hegy (661 m). A források és a víznyelők a peremrészekben helyezkednek el, ahol a mező aljzatának vízzáró anyaga és a hegy peremének áteresztő kőzetei (mészkő, dolomit) érintkeznek.

A Kula búvópatak átfolyik a mezőn, majd az Obljaj alá bukik, és Jošića-patak néven a hegy délkeleti lejtőjén ismét a felszínre tör. A Bukanja-patak beömlésétől lefelé Rijeka néven folyik tovább, majd délkeletre ismét a föld alá kerül. Az eső és az olvadó hó miatt az áradások gyakoriak, a víz néha a mező felületének kétharmadát is elönti. A peremeken települések és szántók találhatók. A legnagyobb település Donji Lapac (974 lakos, 2011). A Plitvicei-tavak-Knin út a mezőn keresztül vezet.

Éghajlata[szerkesztés]

A terület éves átlagos hőmérséklete 8 °C. A legmelegebb hónap a július, amikor az átlagos hőmérséklet 20 °C, a leghidegebb pedig a december, −5 °C fokkal. Az átlagos éves csapadékmennyiség 1808 milliméter. A legcsapadékosabb hónap a szeptember, átlagosan 233 mm csapadékkal, a legszárazabb az augusztus, 69 mm csapadékkal

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lapačko polje című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.