Lamberti-torony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lamberti-torony
Lamberti torony
Lamberti torony
TelepülésVerona
CímPiazza delle Erbe
Hasznosítása
Felhasználási terület
  • torony
  • historical civil building museum
  • military museum building
  • museum of a public entity
Szolgáltatások
  • könyvesbolt
  • ruhatár
Magassága84 m
Alapterület
  • 300
  • 200
Elhelyezkedése
Lamberti-torony (Olaszország)
Lamberti-torony
Lamberti-torony
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 26′ 35″, k. h. 10° 59′ 52″Koordináták: é. sz. 45° 26′ 35″, k. h. 10° 59′ 52″
Térkép
Lamberti-torony weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lamberti-torony témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lamberti-torony (Torre dei Lamberti) egy 84 méter magas középkori építmény az olaszországi Veronában, a Piazza delle Erbén áll. A telekommunikációs célú tornyokat nem számítva ez Verona legmagasabb építménye.

A spirál lépcsõ a toronyban. Fotó Paolo Monti, 1972.

A torony építése 1172-ben kezdődött a Lamberti család számára. A középkorban ezek a magas lakótornyok a tulajdonosok erejét és gazdagságát szimbolizálták.[1] 1403 májusában villám csapott az épületbe, de a felújítás csak 1448-ban kezdődött meg, és 16 évig elhúzódott. Ennek részeként a tornyot megmagasították. Az újonnan hozzáépített részek jól láthatóak az eltérő nyersanyag miatt. A nagy órát 1779-ben adták az épülethez.

A toronynak két híres harangja van: a Marangona és a Rengo, amelyek az idő jelzésén kívül szabályozták a város életét. A Marangona jelezte a kézművesek (marangon) munkaidejének végét, illetve azt, ha tűz ütött ki valahol. A Rengót verték félre háború idején, valamint vele hívták össze a városi tanácsot. A két harang ma is megszólal temetések alatt. A torony látogatható, lift viszi fel az érdeklődőket, de lépcsősoron is elérhető.[1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Torre dei Lamberti című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Tourism.verona.it: Lamberti Tower. [2015. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 29.)