Löffler Béla Múzeum és Kortárs Galéria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Löffler Béla Múzeum és Kortárs Galéria
ElhelyezkedésKassa
Szlovákia
Alapítva1993. december 17.
Elhelyezkedése
Löffler Béla Múzeum és Kortárs Galéria (Szlovákia)
Löffler Béla Múzeum és Kortárs Galéria
Löffler Béla Múzeum és Kortárs Galéria
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 43′ 11″, k. h. 21° 15′ 20″Koordináták: é. sz. 48° 43′ 11″, k. h. 21° 15′ 20″
Térkép
A Löffler Béla Múzeum és Kortárs Galéria weboldala

A Löffler Béla Múzeum és Kortárs Galéria[1] Kassa belvárosában az Erzsébet utca 20. szám alatt található. A múzeumot Kassa – Óváros részi önkormányzata[2] alapította 1993. december 17-én, miután Löffler Béla kassai szobrászművész[3] és felesége Schönherz Klára a városnak adományozták a házukat és a szobrász több mint 2000 darabból álló gyűjteményét.

A múzeum emeleti kiállítóterme Löffler Béla szobrászművész alkotásait és gyűjteményét mutatja be. Az emeleten található a Löffler Béla emlékszoba is, ahol a szobrász személyes tárgyai tekinthetők meg.

A múzeum földszintjén - és részben az emeleten - helyezkedik el a kortárs galéria.

A múzeumhoz tartozó kert és átrium számos művészeti eseménynek ad otthont.

Az állandó kiállítás[szerkesztés]

Az állandó kiállítás Löffler Béla egyedi gyűjteményének és alkotásainak válogatását mutatja be. A múzeumban megtekinthető Löffler Béla népi kerámia gyűjteménye, amelyben kiemelkedő helye van a 19. század második feléből származó hollóházi,[4] murányi,[5] holícsi[6] és körmöcbányai alkotásoknak.

Löffler Béla a városnak adományozta egyedi önarckép gyűjteményét is. Az önarckép gyűjtemény számos darabja az elismert kassai művészeti iskola művészeinek alkotása. A tárlat fokozatosan bővül kortárs művészek önarcképeivel.

A kortárs galéria[szerkesztés]

A múzeum az állandó kiállítás mellett lehetőséget nyújt kortárs képzőművészeti tárlatok, koncertek, irodalmi beszélgetések és művészeti foglalkozások megvalósítására is.

A földszinten található kortárs galéria az aktuális művészeti irányzatok feltérképezésével és a fiatal ígéretes művészgeneráció bemutatkozásának ad helyet.

A könyvtár[szerkesztés]

Az adományozási szerződés alapján a múzeum gyűjteményének részét képezi a szobrász magánkönyvtára is, ami a Löffler Béla emlékszoba melletti helységben található. A könyvtár több mint 2000 képzőművészeti-, kulturális-, történelmi-, vallási- és földrajzi tematikájú könyvet tartalmaz.  A könyvtári gyűjteményt többnyire szlovák, magyar és német nyelvű kötetek alkotják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Múzeum Vojtecha Löfflera Košice / Múzeum Vojtecha Löfflera. www.lofflermuzeum.sk. (Hozzáférés: 2021. augusztus 6.)
  2. Kto bol Vojtech Löffler? | Miestny úrad Košice – Staré Mesto (szlovák nyelven). [2021. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 6.)
  3. a.s, Petit Press: Vyučil sa za zubného technika, stal sa z neho najvýznamnejší východoslovenský sochár (szlovák nyelven). kosice.korzar.sme.sk. (Hozzáférés: 2021. augusztus 6.)
  4. Hollóházi Porcelán. hollohazi.hu. (Hozzáférés: 2021. augusztus 6.)
  5. a.s, Petit Press: Muránska keramika je skutočnou vzácnosťou (szlovák nyelven). mynovohrad.sme.sk. (Hozzáférés: 2021. augusztus 6.)
  6. (2019. augusztus 18.) „Holíčská keramika” (cseh nyelven). Wikipedie.