Kunar (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kunar (Chitral)
Közigazgatás
OrszágokPakisztán, Afganisztán
TelepülésekAsadabad, Chitral, Asmar
Földrajzi adatok
Hossz260 km
Forrásszint1507 m
Vízgyűjtő terület26 000 km²
Forrás1507
é. sz. 35° 54′ 08″, k. h. 71° 48′ 38″
TorkolatDzsalálábádtól keletre
é. sz. 34° 24′ 19″, k. h. 70° 31′ 53″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kunar (Chitral) témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kunar (pastuul: کونړ سيند Kūnaṛ sīnd), Pakisztánban Chitral mintegy 260 km hosszú folyó (a Mastuj és a Yarkhun forrásfolyókkal együtt 480 km), amely Északnyugat-Pakisztánból délnyugatra folyik Afganisztán keleti részébe.

Leírása[szerkesztés]

A Kunar elhelyezkedése az Indus vízgyűjtőjében

A folyó a Chitral és a Kunar völgyeket vájta ki, a hegyek gleccserei és a hó olvadéka táplálja. A folyó a Hindukus keleti határát képezi. A pakisztáni Chitral településtől északra a Lutkho és a Mastuj összefolyásából eredő folyót Chitralnak nevezik, mielőtt az délen az afganisztáni Kunar-völgybe folyik, ahol már Kunarnak hívják.

A Kunar Dzsalálábád keleti részén a Kabul folyóba ömlik. Annak ellenére, hogy a Kunar a bővizűbb, a folyó Kabul néven folytatja útját a név politikai és történelmi jelentősége miatt.

Bal oldali mellékfolyója a Shishi, jobb oldali mellékfolyói a Bashgal, a Pech és a Kalash. A folyó mentén fekvő városok Pakisztánban Chitral, Afganisztánban Asmar és Asadabad.

Története[szerkesztés]

Mielőtt a Kunar és a Chitral völgyeket politikailag Afganisztán és Pakisztán között megosztották volna, e völgyek olyan fő kereskedelmi útvonalak voltak, amelyek a Pamír-hegységen keresztül biztosították a legegyszerűbb áthaladást az indiai szubkontinens síkságaira.

Az UNHCR 1990-es tanulmánya kimutatta, hogy a Marawara kerületi (Kunar tartomány) lakosok 60 százaléka a folyó fogyasztásra alkalmatlan ivóvízére támaszkodott.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kunar (Fluss) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Enciklopedia Britannica [1]
  • Streamflow Characteristics at Streamgages in Northern Afghanistan and Selected Locations [2]