Koruškai Boldogasszony-templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Koruškai Boldogasszony-templom
Vallásrómai katolikus
EgyházmegyeBelovár-Kőrösi egyházmegye
EgyházközségKőrösi Koruškai Boldogasszony és Kőrösi Szent Márk egyházközség
NévadójaSzűz Mária
Védőszent
Építési adatok
Építése1702.
Rekonstrukciók évei1715, 1725, 1872.
Stílusbarokk
ÉpíttetőjeKőrösi Szent Kereszt egyházközség
Alapadatok
Építőanyagtégla
Elérhetőség
TelepülésKőrös
Elhelyezkedése
Koruškai Boldogasszony-templom (Horvátország)
Koruškai Boldogasszony-templom
Koruškai Boldogasszony-templom
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 46° 01′ 19″, k. h. 16° 32′ 00″Koordináták: é. sz. 46° 01′ 19″, k. h. 16° 32′ 00″
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Koruškai Boldogasszony-templom Horvátországban a Kapronca-Kőrös megyei Kőrös város egyik római katolikus plébániatemploma. Az egyik legkorábbi hármasszentélyű barokk templom Horvátországban.

Fekvése[szerkesztés]

A templom Kőrös központjától nyugatra, a Zágráb felé vezető 41-es számú főút és a IV. Krešimir Péter király út kereszteződésében áll.

Története[szerkesztés]

A Koruška-patak Kőröstől 15 km-re északra, a Kemléki-hegységben ered. Kőrösig vezető útja során több kis patakot vesz fel, majd valamivel délebbre ömlik a Glogovnica-folyóba. Nyáron szinte teljesen száraz, de nagyobb esők után képes kiönteni a bal parti településrészre. A Kőrösről Zágrábra menő 41-es út jobb oldalán fekszik a Koruška nevű település, mely a patakról kapta a nevét. Koruška ma Kőrös városrésze.

A Fájdalmas Szűzanya szobrát, amely halott fiát tartja a karjában, Ivan Jakov Altenbach varasdi szobrász készítette 1674-ben a kőrösi vár akkori kapitányának helyettese, Nikola Makar mélyen vallásos feleségének, Marija Juhrinnak (Jurčin) a megrendelésére, majd a szobrot a Koruška-patak túloldalán, a Križavacka és a Kraljevska utcák kereszteződőben állíttatta fel.[1] A szoborhoz csodák egész sora fűződött. Ismert, hogy az állíttató halála után rövidesen összeomlott és nem törődtek vele, amíg maga a Gondviselés nem vette védelmébe. A kőrösi Martin Hundrić ugyanis álmot látott, hogy iszapos vízbe zuhant és nem nem tudott kijönni a saját erejéből. Erre megjelent neki Szűzanya szobra, aki szabadulást ígért, ha visszahozza a feledésből, és visszaadja korábbi pompáját. Amint igennel válaszolt, a szobor kinyúlt és kihúzta a vízből. Másnap néhány társával útra indult, hogy a török ellen harcoló katonáknak bort adjon el, de útközben banditák támadták meg, mire kísérete szétfutott. Miután azonban a Szűzanyának fogadalmat tett egy sebesült bajtársával sikerült elhárítania a támadást. Az úton hazafelé egyetlen gondolata volt a fogadalmát teljesíteni.[2] A szobor azonban nem sokáig maradt a helyén. Az erős széllökések alatt ismét összedőlt, de ekkor Marko Lončarić vette gondjaiba, aki egy súlyos betegségből meggyógyulva tett fogadalmat a helyreállítására.

A csodás események hírére a szobor kultusza egyre terjedt. Ennek hatására Juraj Janković kőrösi plébános 1702-ben a szobor fölé egy kisebb kápolnát építtetett, melyet 1715-ben újabb falakkal bővítettek. A régebbi kápolna lett a templom szentélye, a bővítmény pedig a templom hajója. A hajóba két gyönyörű oltárt is építettek, melyeket a Szentháromságnak és a Szent Három királyoknak szenteltek. Ezek később a bal és a jobb oldali apszisba kerültek. 1725-ben Lovro Starčić, Kőrös akkori plébánosa híveitől adományokat gyűjtött, hogy az apszisokat kiegészítve szobor felett új, magas kupolát építsenek. A hajó bal oldalához sekrestyét építettek. Amint a templom elkészült, 1726-ban a kupolát és az apszisok fölötti mennyezetet falfestményekkel díszítették. Mindezt részletesen leírja Nikola Benger pálos történész „Kraljica mučenika, nebrojenim milostima blistajuća Bogomajka Žalosna Marija” („A vértanúk királynője, a Fájdalmas Mária Isten Anyja, számtalan kegyelemmel ragyog”) című művében, ahol adatok találhatók a szobor származásáról, a kegyhely fejlődéséről és a a „Koruška-pataknál Kőrösön felállított Fájdalmas Boldogasszony csodálatos szobrának” csodáiról. Ez a füzet 1730-ban jelent meg a lengyelországi Czestochowában, az újrakiadást pedig 1996-ban jelentette meg a Matica Hrvatska Križevci szervezete.[2] Meg kell még említeni azt, ami még nem szerepelhetett Benger művében, mert csak később jött létre, hogy 1872-1873-ban a templomhoz harangtornyot építettek. Ebben kapott helyet a kórus. A művészettörténészek azonban rámutatnak, hogy a harangtorony hozzáépítése a szobor feletti kupolát elnyomva megzavarta az épület eredeti szimbolikáját, mellyel azt a kereszteződést uralta, ahol szobor állt. 2004-ben Josip Božanić érsek kőrösön új plébániát alapított a Boldogságos Szűz Mária és Kőrösi Szent Márk tiszteletére, melynek ez lett a plébániatemploma. 2006-ban a templomot teljesen felújították. A múlt század végén és a jelen század elején a hajó és a sekrestye mennyezetét egy helyi festő festette ki.[3]

A templom leírása[szerkesztés]

A templom alapvetően latin kereszt alaprajzú, melynek szárait az oldalsó apszisok képezik. A főhajó és a kereszthajó találkozásánál áll a kupola. A központi teret a kápolnák ablakain, a felső szintet pedig a kupola alatti félköríves ablakokon keresztül világítja meg a fény, amelyek a boltozatokba vannak bevágva. A főoltár mögött csak kívülről látható ablakok találhatók, belülről azonban ezek nem láthatók. Egy ilyen építészeti megoldás összhangban áll a barokk színpadiassággal, mert a reggeli szentmise során a napsugarak áthaladnak a rejtett ablakokon, és megvilágítják az Istenanya szobrát, így az isteni fény benyomását keltik.

Az 1942-es felújítás során a Kulturális Műemlékvédelmi Intézetnek (akkor Természetvédelmi Intézet) tervei alapján a templom belsejét rekonstruálták és eredeti állapotában állították helyre. A tiroli oltárt eltávolították és helyére a Szent Család oltárát helyezték a szentélybe, amelyet 1738-ban a hajóba helyeztek át. A főoltár Szent család képét, valamint magát az oltárt is Ivan Krstitelj Ranger pálos képzőművésznek, a horvát barokk jelentős festőjének tulajdonítják. Ennek a festménynek az ikonográfiája viszonylag ritka. Egy a Bibliában leírt történetet ábrázol.[4] A történet arról szól, hogy a tizenkét éves Jézus szüleivel és sok más zarándokkal együtt Jeruzsálembe megy a húsvét ünnepére. Amikor a visszaúton a szülők észrevették, hogy Jézus nincs a többi zarándok között, megkeresték és megtalálták, amint éppen tanított a templomban, majd visszatértek Názáretbe. Ranger festménye a Szent család útját mutatja be a Jeruzsálemből Názáretbe utazó családok között. A kép középpontja az a gyermek Jézus, aki bocsánatkérő tekintettel a szemében az anyjára néz. József arcán megkönnyebbülés látszik azzal a tekintettel, ahogy egy apa a fiára néz. Bár komoly, de már nem szigorú és nem aggódik. Mária és József megfogják Jézus kezét. Ily módon mutatkozik meg a szereplők közötti szellemi és fizikai kapcsolat: először az apa-gyermek-anya háromszögén keresztül, másodszor a fizikai érintkezésen keresztül. A gyermeke iránti aggodalom kifejezéssel ez a Szent Család egyik legemberibb ismert ábrázolása.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Huzjak 45. o.
  2. a b Zinic 169. o.
  3. Župna crkva Majke Božje Koruške i sv. Marka Križevčanina (horvát nyelven). Krizevci.eu. (Hozzáférés: 2021. május 9.)
  4. Lukács 2: 41-50.

Források[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Benger, Nikola: Kraljica mučenika nebrojenim milostima blistajuća Bogomajka Žalosna Marija, Matica hrvatska, Ogranak Križevci, Križevci, 1996., ISBN 953-6298-05-8

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Crkva Majke Božje Koruške u Križevcima című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.