Koronakupak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Használt söröskupak

A koronakupak az üvegből készült palackok fémből készült záróeszköze, leggyakoribb alkalmazása a sörösüvegek lezárása használt söröskupak. Az első sikeresen bevezetett egyszer használatos termék.

Feltalálója[szerkesztés]

A koronakupak feltalálója az amerikai William Painter (1838-1906), aki 1892-ben jelentette be szabadalmát.[1] Painter Írországból Amerikába kivándorolt kvéker volt, Maryland államban élt.[2] A koronakupak mellett még mintegy száz találmányt szabadalmaztatott, köztük üvegnyitót, gépet üvegzárásra, papírhajtogatáshoz, pénzérme ellenőrzésére, valamint egy katapultülést pilótáknak.

Ez a találmány egyszer használatos mivoltával ihlette meg King C. Gillette-et is a zsilettpenge feltalálására.

Elkészítése[szerkesztés]

Egy kis kör alakú vaslemezre ráfestik a tervezett feliratot, színt. Majd egy géppel rápréselik az üveg tetejére, a lelógó szegélyét 21 darab redőbe gyűrve. A filmbevonatnak és az esetleges parafarétegnek az üveg légmentes lezárásában van fontos szerepe.

Kinyitása[szerkesztés]

A találmány eredeti leírásából[1] kitűnik, hogy az elálló redőket eleve úgy tervezték, hogy lehetővé tegyék a kinyitást bármilyen kéznél levő hegyes szerszámmal. Az 1892-es találmányi leírásban felsorolt lehetőségek: kés, csavarhúzó, szög, jégcsákány.

Szintén a könnyű nyitás érdekében választották a redők számát páratlanra.

Sörnyitó[szerkesztés]

Egy régi sörnyitó

A sörnyitó egy fémből készült konyhai eszköz, ami a használat során a kupak közepét benyomja, a szélét felfeszíti és így lepattintja a kupakot az üvegről.

Szemét?[szerkesztés]

A söröskupakot általában elhajítják (esetleg a pincér elviszi az asztalról), ez a parkokban kellemetlen látvány, ha rengeteg kupak díszeleg a füvön.

Vannak akik gyűjtik a különlegesebb kupakokat. A Coca-Cola Company a WWF támogatására kiadott egy 80 darabból álló sorozatot Belgium élővilágáról.

Források[szerkesztés]

  1. a b Bottle sealing device Archiválva 2007. március 29-i dátummal a Wayback Machine-ben A találmány eredeti kb. 400 soros leírása a gondosan megrajzolt ábrákkal. (angolul)
  2. Az 1906-os gyászjelentés Copyright © The New York Times: [1] Archiválva 2016. március 6-i dátummal a Wayback Machine-ben (angolul)