Kontra Antal (hegedűművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kontra Antal
Életrajzi adatok
Született1932. március 29.
Tomajmonostora
Elhunyt2020. május 8. (88 évesen)
Malmö
Pályafutás
Műfajokkomolyzene
EgyüttesThe Kontra Quartet
Hangszerhegedű
Tevékenységhegedűművész
KiadókDacapo Records, Naxos, Caprice Records
SablonWikidataSegítség

Kontra Antal, Anton Kontra (Tomajmonostora, 1932. március 29.Malmö, Svédország, 2020. május 8.) magyar-dán hegedűművész, koncertmester. A skandináv országok vezető szólistája.

Életpályája[szerkesztés]

Cigányzenész családban született, ötéves korában kezdett hegedülni. Zenei Tehetsége hamar megmutatkozott, tízévesen már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára járt Kodály Zoltánnál vett elméleti órákat. Zeneakadémián Zathureczky Edénél tanult, díjakat nyert a Nemzetközi Bach versenyen és a Wieniawski Nemzetközi hegedűversenyen.

Virágzó karrierjének az 1956-os forradalom leverése vetett véget, Svédországba emigrált, sok honfitársához hasonlóan először cigányzenekarokban muzsikált, 1965-ben elnyerte a Tivoli Szimfonikus Zenekar Koppenhágai Filharmonikusok és az Új-Zélandi Szimfonikus Zenekar koncertmesteri posztját. A skandináv országok vezető szólistája lett, Lars Bjørnkjaer, a Dán Királyi Opera koncertmestere szerint a világ legzseniálisabb hegedűsei közé tartozott.

Sokoldalú zenész volt remekül játszott jazz-t a világhírű dán nagybőgőssel Niels-Henning Ørsted Pedersenel gyakran játszott együtt, játékukat egy videó felvétel is őrzi.

1973-ban megalapította Boris Samsing, Peter Fabricius, és Morten Zeuthenel a híres Kontra Kvartettet, számos rádió- és lemezfelvétel készült játékukról, Dánia egyik vezető kvartettje lett rövid időn belül.

1965-1988-ig a Malmői Szimfonikus Zenekar koncertmestere is volt, egy kisebb filmszerepet is elvállalt Az Olsen-banda nagy fogása című filmben 1972-ben.

Számos felvétele között szerepel Per Nørgård hegedűversenye, a "Helle Nacht", amit neki ajánlottak.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap