Klaszter5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klaszter5
A SARS-CoV-2 transzmissziós elektronmikroszkópos képe
A SARS-CoV-2 transzmissziós elektronmikroszkópos képe
Vírusbesorolás
Csoport: IV. csoport
Pozitív szálú ssRNS vírusok
Rend: Nidovirales
Család: Coronaviridae
Alcsalád: Coronavirinae
Nemzetség: Betacoronavirus
Alnemzetség: Sarbecovirus
Faj: SARSr-CoV
Alfaj: SARS-CoV-2

A klaszter5, amelyet a dán Állami Szérum Intézet (SSI) ΔFVI-spike néven is említ, a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus valószínűleg kihalt változata.[1] A vírust a dániai Észak-Jütlandban fedezték fel, és feltehetően a nercekről terjedt át emberekre a nyércfarmokon keresztül. 2020. november 4-én bejelentették, hogy a dániai nyércállományt kiirtják, hogy megakadályozzák e mutáció esetleges terjedését, és csökkentsék az új mutációk előfordulásának kockázatát. Észak-Jütland hét településén zárlatot és utazási korlátozásokat vezettek be, hogy megakadályozzák a mutáció terjedését, ami veszélyeztethette volna a COVID-19 világjárványra adott nemzeti vagy nemzetközi válaszlépéseket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapította, hogy az 5-ös klaszter „mérsékelten csökkent érzékenységű a semlegesítő antitestekkel szemben”.[2] Az SSI figyelmeztetett, hogy a mutáció csökkentheti a fejlesztés alatt álló COVID-19 vakcinák hatását, bár nem valószínű, hogy használhatatlanná teszi azokat. A lezárást és a tömeges tesztelést követően az SSI 2020. november 19-én bejelentette, hogy az 5-ös klaszter minden valószínűség szerint kipusztult.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b De fleste restriktioner læmpes i Nordjylland. Sundheds- og Ældreministeriet, 2020. november 19.
  2. 6 countries find coronavirus at mink farms; fears mutation could hinder vaccine”, The Times of Israel, 2020. november 8. (Hozzáférés: 2020. november 9.) „Italy, the Netherlands, Spain and Sweden are the other nations to have discovered SARS-CoV-2 in minks, WHO said in a statement.” 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cluster 5 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.