Kladnigg-kúria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kladnigg-kúria
(Svastics-Kladnigg-kastély)
Ország Magyarország

Tulajdoni helyzetDELTA-3N Kft.
FenntartóDELTA-3N Kft.
Elhelyezkedése
Kladnigg-kúria (Somogy vármegye)
Kladnigg-kúria
Kladnigg-kúria
Pozíció Somogy vármegye térképén
é. sz. 46° 30′ 01″, k. h. 17° 52′ 34″Koordináták: é. sz. 46° 30′ 01″, k. h. 17° 52′ 34″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kladnigg-kúria témájú médiaállományokat.

Az egykori Svastics-Kladnigg-kastély a Somogy vármegyei Szentgáloskéren található, tulajdonosa 2007 óta a DELTA-3N Kft. A társaság elkötelezett az épített történelmi örökség védelme mellett, elhivatott a nemzeti értékeink megőrzése iránt az utókor számára.

Az új tulajdonos leromlott állapotban vette birtokába az említett védett épületet. A halaszthatatlan állagmegóvást szolgáló felújításokat a társaság önerőből valósította meg. Mindennek ellenére további sürgős beavatkozások szükségesek, hogy az épületek további pusztulását megakadályozzák és a balesetveszélyt megszüntessék.

Településkép szempontjából meghatározó védett épületről van szó, a kastély Somogy vármegye magas eszmei értékű épülete.

A Szentgáloskéri Svastics-Kladnigg-kastélyt még néhány éve önkormányzati feladatok ellátására használták és szövetkezeti irodaközpontként funkcionált. Hasonlóan a mernyei kastélyhoz, mostani állapotában nem hasznosítható, felújításra szorul. Jelenleg üresen áll, balesetveszélyes, és lepusztulófélben van.

A kastélyépületet növényféleségekben gazdag kastélypark öleli körbe, valamint a közvetlen környezetében található több épület, melyek egy része balesetveszélyes.

Források[szerkesztés]