Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 47° 27′ 14″, k. h. 19° 08′ 38″

A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény épülete

Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény (1191 Budapest, Csokonai u. 9. sz., alapítás: 1958)

A múzeum helytörténeti gyűjtemény.

Története[szerkesztés]

1935-ben polgármesteri rendelet intézkedett arról, hogy Kispest történetének írásos és tárgyi emlékeit összegyűjtsék és megőrizzék az utókor számára. 1938-ban Kispest város munkatervében, 1940-től költségvetésében is szerepel a múzeum létrehozása. A város kulturális koncepciója szerint a Kossuth téren épült volna fel a múzeum, színházteremmel, hangversenyteremmel együtt. A település történetének emlékeit leltárba vették 1943-ból fennmaradt leltárkönyv tanúsága szerint 720 tételt regisztráltak.

1950-től, bár számos hivatalos terv készült arra, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a helytörténeti gyűjtemény számára, azonban ez a kérdés sokáig a helyi nevelők, lokálpatrióták ügye maradt. Benyó Márta tanárnő lelkes, fáradhatatlan, szívós munkával tartotta életben a helytörténeti kutatás ügyét. A gyűjtemény anyaga adományok útján gyarapodott, melyet időről időre bemutattak a kerület lakosainak.

A gyűjteményben fellelhetőek a Kispest történetére vonatkozó legfontosabb forrásmunkák, korabeli újságok, aprónyomtatványok, levelezőlapok, fényképek, térképek, képzőművészeti, iparművészeti alkotások. Nem szűkölködik a gyűjtemény olyan emlékekben sem, melyek az életmódkutatást segítik. Tárgyi anyaga, jelentősnek mondható.

A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény fontosnak tartja, hogy a nyugat-európai kismúzeumok trendjéhez igazodva, tematikus gyűjteményét egy nagyobb volumenű profillal egészítse ki. A gyűjtő munka középpontjába a kerület életét egykor meghatározó, azóta megszűnt ipari üzemek anyagának felkutatása, megőrzése került. Az egykori Porcellán- Kőedény- és Kályhagyár, azaz a Gránit, a magyar kerámia- és porcelángyártás történetében meghatározó jelentőséggel bír. Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény célja, hogy a közismertebb háztartási, használati tárgyak mellett felkutassa a gyár termékeinek korai időszakából származó, figurális és díszműtárgyait, hogy kutathassa és felhívhassa figyelmet a kevéssé ismert, ám annál jellemzőbb magas-művészeti alkotásaira.

A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállítása mellett időszaki kiállítások rendezésével, helytörténeti kiadványok megjelentetésével vetélkedők támogatásával segíti a lakóhelyhez kötödést. A gyűjtemény szakmai munkájának keretében segítséget nyújt a helytörténeti kutatóknak, főiskolásoknak, egyetemistáknak, szakdolgozatuk elkészítéséhez. Széles kapcsolatai vannak más kerületi helytörténeti gyűjteményekkel, galériákkal. A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény hagyományaihoz híven gondozza, megőrzi és ápolja a kerületben egykor élt kiemelkedő képzőművészeinek hagyatékát és emlékét. Képzőművészeti kiállításaival támogatja az itt élő, alkotó képzőművészeket A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény 2004 óta történeti kiállításai mellett a Nagy Balogh János Kiállítóterem kiállításait is szervezi és rendezi. Célunk hogy a helytörténet képzőművészeti vonulatát (XX. századi és kortárs művészet) megismertessük és bemutassuk. Kispest község 1873-ban alakult meg a volt Grassalkovich-birtokon és 1922-ben kapott városi rangot 1950-től Budapest XIX. kerülete.

A múzeum állandó kiállítása[szerkesztés]

Pillanat képek Kispest múltjából

A mindennapi élet fotókon és enteriőrökön 1873–1970.

Múzeumi kiállítóhely[szerkesztés]

A Nagy Balogh János Kiállítóterem

Nagy Balogh János Kiállítóterem[1] (Budapest, XIX. Ady Endre út 57., Templom tér sarok)

Források[szerkesztés]

  • Magyarország múzeumai. Budapest : Vince Kiadó, 1998. Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény lásd 24. o. ISBN 963906999X

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nagy Balogh János Kiállítóterem, 1191 Budapest, Ady Endre út 57.. [2008. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 11.)

További információk[szerkesztés]