Kincstárnok (ókori Egyiptom)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kincstárnok
ỉmỉ-r-ḫtm.t
mr
xtm t

A kincstárnok (egyiptomi nyelven ỉmỉ-r-ḫtm.t, szó szerint „a pecsét elöljárója” vagy „a lepecsételt dolgok elöljárója”, időnként kancellárként is fordítják) ükori egyiptomi hivatalnoki cím volt. Már az Óbirodalom idején előfordul, amikor magánbirtokok igazgatásával kapcsolatban említik személyek címeként. A Középbirodalom idején az egyik legfontosabb címmé vált a királyi udvarban. Az újbirodalmi XVIII. dinasztia uralkodásának végére elveszítette jelentőségét, bár a fontos szerepet betöltő Bay még viselte a címet. Az Újbirodalom korának későbbi szakaszában szerepét „a kincstár elöljárója(ỉmỉ-r pr ḥḏ) cím vette át.

A kincstárnok felelt a királyi palotába érkező javakért; az uralkodó fő gazdasági tisztségviselője volt.

A cím viselői[szerkesztés]

Középbirodalom[szerkesztés]

Újbirodalom[szerkesztés]

Későkor[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kei Yamamoto: Treasurer Senwosretankh, favored of Amenemhat III. In Christina Geisen, Jean Li, Steven Shubert, and Kei Yamamoto (eds): His good name: essays on identity and self-presentation in ancient Egypt in honor of Ronald J. Leprohon, Atlanta, GA: Lockwood Press 20210, 249-255.

Források[szerkesztés]

  • Stephen Quirke: Titles and bureaux of Egypt 1850–1700 BC, London, 2004 p. 48-49 ISBN 0-9547218-0-2

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Treasurer (Ancient Egypt) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.