Kelly Petillo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kelly Petillo
Született1903. december 5.[1]
Philadelphia
Elhunyt1970. június 30. (66 évesen)
Los Angeles
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
Halál okatüdőtágulat
SablonWikidataSegítség

Cavino Michele "Kelly" Petillo (Philadelphia, Pennsylvania, 1903. december 5.Los Angeles, Kalifornia, 1970. július 30.) amerikai autóversenyző, az 1935-ös Indianapolisi 500 mérföldes autóverseny győztese.

Fiatalkora[szerkesztés]

Olasz emigránsok gyermekeként született a Pennsylvania állambeli Philadelphiában. Családja később a nyugati partra, Los Angelesbe költözött, ahol egy vegyeskereskedésből élt. Cavino itt kapta később használt becenevét, miután tanárainak gondot okozott középső nevének kiejtése. A Michele helyett "Me Kelly"-nek nevezték, s a név olyannyira rajta ragadt, hogy idővel hivatalos irataiban is ezen a néven szerepelt.

Diákként sokat dolgozott családja üzletében, ahol a vevők kiszolgálása mellett, sokszor őt bízták meg az áru fuvarozásával is. A San Gabriel hegység és Fresno között vezető úton rendre végigszáguldott, gyorsasága pedig idővel feltűnést keltett. Fiatal korában előszeretettel illették a "durva" jelzővel. Indulatos fiú volt, aki sűrűn keveredett verekedésekbe, balhékba. Környezete nem sok jót jósolt neki.

Pályafutása[szerkesztés]

A húszas évek végén kezdett autóversenyeken indulni. Még ekkoriban alakult ki az a babonája, hogy egy pár gyerekcipőt akasztott autójába. Kelly a dél-kaliforniai Legion Ascot dirtpályán bontogatta szárnyát, majd ahogy az évek alatt egyre jobb eredményei voltak, 1932-ben megkísérelte kvalifikálni magát az Indianapolisi 500-ra. Ez sikerült neki, és a tizenkettedik helyen ért célba a rangos versenyen. Az Indy 500 után az ascoti futamokon volt eredményes, és hamar az ország legjobbjai közt emlegették. 1933-ban tizenkilencedik lett Indianapolis-ban, és Ascotban is tovább gyűjtötte a sikereit. Népszerű lett a rajongók között, de versenytársai nem kedvelték agresszív stílusa miatt.

Balhéi, börtönbüntetése[szerkesztés]

Halála[szerkesztés]

Tüdőtágulat következtében hunyt el, 1970. június 30-án. Kaliforniában, Glenn megyében nyugszik.

További információk[szerkesztés]

  1. Kelly Petillo, https://www.tradingcarddb.com/Person.cfm/pid/96396/