Kelet-gútai csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kelet-gútai csata
Ríf Dimaszk kormányzósági hadművelet, törzsközi konfliktusok a szíriai polgárháborúban
Dátum2016. április 18. – május 24.
HelyszínSzíria, Ríf Dimask kormányzóság, Kelet-Gúta
EredményTűzszünet[1]
Harcoló felek
Jaish al-Fustat

Al-Rahman Légió[2][1]

  • 1. Dandár
Jaysh al-Islam
  • Légvédelmi Dandár
  • Parancsnokok
    Wael Alwan (a Faylaq al-Rahman szóvivője) Qais a-Shami (a JaI szóvivője)
    Veszteségek
    500+ harcos a két oldalon és 12 polgári áldozat[3]

    A Kelet-gútai csata az al-Nuszra Frontot és a Faylaq al-Rahman magában foglaló Jaish al-Fustat koalíció valamint a Jaysh al-Islam felkelői csoport között kialakult fegyveres konfliktus volt, Damaszkusztól keletre. A két csoport között 2016. márciusban éleződött ki a feszültség, miután februárban feloszlott az Ajnad al-Sham Iszlám Unió, majd ezt követően a Jalt Zamalkában elkergette a Faylaq al-Sham.[4]

    Előzmények – Összecsapások Jisreen környékén[szerkesztés]

    2016. április 18-án az al-Rahman Légió támadást indított a Jaysh al-Islam központja ellen Jisreenben, ahol be is vette a központot.[5]

    Az eredeti konfliktus[szerkesztés]

    A harcok kezdete[szerkesztés]

    Április 28-án a Faylaq al-Sham és a Jaish al-Fustat Gúta keleti részén 6 városban, többek között al-Qabunban és Zamalkában megtámadták a JaI állásait,[6] Ennek hatására az előbbiek légvédelmi dandárja megtámadta a Jaysh al-Islam állásait. Az Ahrar ash-Sham tagadta, hogy bármiféle köze is lenne a konfliktushoz, és továbbra is semleges maradt. A harcok miatt Kelet-Gúta lakosai tüntetést szerveztek, és a felkelők harcainak befejezését követelték.

    Támadások Miszrábában és tűzszünet[szerkesztés]

    Május 8-án a Jaish al-Fustat, a Jabhat al-Nusra, és a Faylaq al-Rahman megtámadta a Jaysh al-Islam kezén lévő Miszrába falut. Ekkorra a JaI ellenőrizte Kelet-Gúta északi területeit, míg a déli területek a JaN fennhatósága alatt álltak.[7] A JaI több gyógyszertárat támadott meg, egy orvossal pedig egy eltévedt golyó végzett. Másnapra egy békeszerződést írtak alá, mely alapján a JaI kivonult Miszrábából, melyet ezután egy semleges rendőri alakulat fog ellenőrizni. A megállapodás ellenére a harcok tovább folytatódtak, és május 17-g mindkét oldalon több mint 500 harcos esett el, ezen kívül egy tucatnyi civil is meghalt a kelet-gútai harcokban.[3] 2016. május 24-én egy újabb tűzszüneti megállapodűst írtak alá.[1]

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. a b c Breaking: Rebel factions sign peace deal with each other in East Ghouta, Damascus. [2018. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 17.)
    2. Aron Lund, Showdown in East Ghouta, Carnegie Endowment for International Peace, may 4, 2016.
    3. a b Syria rebel clashes ‘leave 52 dead’ in Eastern Ghouta
    4. Rebel allies fight each other in east Damascus: monitor. Now News, 2016. március 1. [2018. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 17.)
    5. Rebel forces fight one another in rural Damascus. Al-Masdar News, 2016. április 19. [2019. június 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 17.)
    6. Extremist rebels of Faylaq Al-Rahman captures strategic point from Jaysh Al-Islam in rural Damascus. ABNA, 2016. április 30.
    7. Rebels storm Misraba village as insurgent infighting engulfs East Ghouta. Al-Masdar News, 2016. május 8. [2019. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 17.)