Kalmari Tengerészeti Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kalmari Tengerészeti Múzeum
ElhelyezkedésKalmar község
Svédország
Alapítva1889
Elhelyezkedése
Kalmari Tengerészeti Múzeum (Svédország)
Kalmari Tengerészeti Múzeum
Kalmari Tengerészeti Múzeum
Pozíció Svédország térképén
é. sz. 56° 39′ 55″, k. h. 16° 22′ 17″Koordináták: é. sz. 56° 39′ 55″, k. h. 16° 22′ 17″
Térkép
A Kalmari Tengerészeti Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kalmari Tengerészeti Múzeum témájú médiaállományokat.

A Kalmari Tengerészeti Múzeum (Kalmar sjöfartsmuseum) Kalmar városának központjában, a Kalmar Megyei Múzeum közelében található a Martina Lundgren asszony által az egyesületre hagyományozott jelentős épületben.

Története[szerkesztés]

A kalmari tengerészeti egyesület 1934-ben jött létre és célul tűzte ki a város tengerészettel kapcsolatos emlékeinek gyűjtését. A múzeumot 1942-ben sikerült megnyitni.

Gyűjteményei[szerkesztés]

A múzeum gyűjteménye a tengerészettel kapcsolatos tárgyakból, hajómodellekből, valamint a tengerészek által távoli, egzotikus vidékekről hazahozott különleges tárgyakból áll, továbbá van egy szakosított könyvtára is. A gyűjtemény adományokból évről évre növekszik. A múzeum igyekszik igazi tengeri atmoszférát teremteni, a hajók jellegzetes kátrányillata lengi be a termeket és hallatszik a tenger zaja is.

A kiállítás jelentős része a kalmari hajógyártás 20. századi történetével foglalkozik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kalmar sjöfartsmuseum című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.