Kagami biraki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kagami mocsi
Kagami biraki szertartás az Edo-kastélyban

A kagami biraki japán szertartás, a „mocsi megtörése”, szó szerinti fordításban a „tükör nyitása”. Hagyományosan január 11-én tartják. A kagami mocsi[1] megbontására utal, amikor fakalapáccsal szakés hordót nyitnak ki egy ünnepség keretében.[2]

Története[szerkesztés]

Háromszáz évvel ezelőtt a negyedik Tokugawa sógun volt az első, aki megtartotta ezt a szertartást. A háború előestéjén összehívta a daimjókat (földesurakat) a kastélyába, hogy feltörje a szakés hordót. A győzelem után új hagyomány született.

Japánban a mocsi hagyományosan otthon készül, de a legtöbb család ma már készen vásárolja a süteményeket. Az ünnepek alatt két kerek mocsit (kagami mocsi) egymás tetejére raknak (a felső kicsit kisebb mint az alsó), és egy házi sintó szentélybe vagy buddhista oltárra, esetleg a tokonomába helyezik, felajánlásul az újévkor hozzájuk látogató isteneknek. A díszítő mocsit január 11-én kisebb darabokra törik és elfogyasztják.

A kagami mocsi ekkorra már általában elég törékeny, repedések jelennek meg a felületén. A mocsi nem vágható késsel, mivel a vágáshoz negatív jelentés kapcsolódik (a kötelékek elvágása), ezért a mocsit kézzel vagy kalapáccsal törik. Sok japán harcművészeti dódzsóban megtartják a kagami biraki ünnepséget, hogy ezzel jelentsék be az újév első gyakorlatát.[3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. tradicionális újévi dekoráció: egy nagyobb mocsi tetején egy kisebb, azon egy keserű narancs, levelekkel, színes díszekkel
  2. Sake Barrel Ceremony “Kagami-Biraki” | GEKKEIKAN KYOTO SINCE 1637. www.gekkeikan.co.jp . (Hozzáférés: 2018. december 8.)
  3. Kagami Biraki – Aikido Dojo & Samurai Tradition (amerikai angol nyelven). Aikido Today , 2015. január 23. (Hozzáférés: 2018. december 8.)
  4. FightingArts.com - Kagami Biraki: Renewing the Spirit. fightingarts.com . (Hozzáférés: 2018. december 8.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kagami Biraki című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]