John Birkinshaw

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Birkinshaw
Született1781
Bedlington
Elhunyt1845 (63-64 évesen)
Állampolgárságaangol
Nemzetiségeangol
Gyermekeinyolc gyermek
Foglalkozásavasműves, vasútmérnök
A Wikimédia Commons tartalmaz John Birkinshaw témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Birkinshaw (egyes forrásokban Berkinshaw vagy Birkenshaw) 19. században élt angol vasműves és vasútmérnök, a sínhengerlés kifejlesztője.

Élete, munkássága[szerkesztés]

A 18. század végén a vasúti pályákat vaslemezekkel borított fagerendákból, majd később, a William Jessop által kifejlesztett rövid, 3 láb (körülbelül egy méter) hosszú öntöttvas sínekből építették. A törékeny Jessop-féle sínt csak alacsony sebesség mellett, viszonylag könnyű járművek viselésére használhatták, holott Richard Trevithick már 1804-ben megépítette az első gőzmozdonyt.

Az Anglia északkeleti részén fekvő Bedlingtonból származó Birkinshaw 1820-ban szabadalmaztatta a vasút fejlődésében fontos találmányt, a sínhengerlést. A 15 láb (mintegy 4,5 m) hosszú hengerelt, kovácsoltvas sínekből készült vasúti pálya alkalmassá vált a nagy tömegű gőzgépek közlekedtetésére.

A vasútkorszakot elindító angliai Stockton–Darlington-vasútvonal építésénél George Stephenson 1821-től Birkinshawtól szerezte be a síneket, annak ellenére, hogy Stephenson társával, William Losh-sal képes volt jó minőségű öntöttvas termékek gyártására.[1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a John Birkinshaw című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. * George Stephenson életrajza (angol nyelven) (html). [2007. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 6.)

Források[szerkesztés]