Joe Locke (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joe Locke
SzületettJoseph William Locke[1]
2003. szeptember 24. (20 éves)
Douglas
Állampolgárságabrit
Foglalkozása
IskoláiBallakermeen High School
KitüntetéseiOut100 (2022)[2]
Színészi pályafutása
Aktív évek2021–

A Wikimédia Commons tartalmaz Joe Locke témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Joseph William Locke (Douglas, 2003. szeptember 24. –) manx színész.

A Netflixen 2022-ben megjelent Fülig beléd zúgtam főszerepével vált híressé, amelyért Emmy-díjra is jelölték.

Fiatalkora és tanulmánya[szerkesztés]

Joseph William Locke néven született 2003. szeptember 24-én. Douglasban, a Man-sziget fővárosában nőtt fel. A Ballakermeen High Schoolba járt. 2022 áprilisában az ITV This Morning című műsorában elmondta, hogy érettségi vizsgára készül politikából, történelemből és angolból.

Középiskolás korában Locke és három diáktársa petíciót nyújtott be a kormány tisztviselőihez, hogy vizsgálják meg a szír menekültek Man-szigeten való fogadásának megvalósíthatóságát.

Pályafutása[szerkesztés]

Részt vett a 2020-as National Theatre Connectionsben, valamint a Gaiety Theatre és a Kensington Art Centre ifjúsági csoportjának produkcióiban.

2021 áprilisában bejelentették, hogy Locke a Netflix 2022-es Fülig beléd zúgtam című televíziós sorozatának főszereplőjeként Charlie Springet fogja alakítani. A sorozat Alice Oseman azonos című webképregényének és képregényének adaptációja. Tízezer jelölt közül választották ki, akik egy nyílt castingfelhívás során jelentkeztek a szerepre. Míg Locke 17 éves volt a forgatás idején, egy 14-15 éves diákot alakított egy angol fiúgimnáziumban.

2022 novemberében bejelentették, hogy Locke szerepet kapott a Marvel Studios WandaVízió című televíziós sorozatának spin-offjában, mely Agatha: Coven of Chaos címmel a Disney+-on fog megjelenni.

Magánélete[szerkesztés]

Locke beszélt tapasztalatairól, mint Man-szigeti meleg fiatalember, és ezek párhuzamáról Charlie történetével a Fülig beléd zúgtam sorozatban. 2022 augusztusában a Man-sziget egészségügyi minisztere, Lawrie Hooper bejelentette, hogy a kormány megváltoztatja a meleg férfiak véradásra vonatkozó általános tilalmát. Locke korábban a sziget évente megrendezett Pride rendezvényén lejátszott videóüzenetében felszólította az „archaikus” szabály megváltoztatására.

Filmográfia[szerkesztés]

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
2022– Fülig beléd zúgtam Heartstopper Charlie Spring főszereplő
TBA Agatha: Coven of Chaos ismeretlen szerep

Színház[szerkesztés]

Év Cím Szerep Helyszín
2022 The Trials Noah Donmar Warehouse (non-profit színház)

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Joe Locke (actor) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]