Jármay Gyula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jármay Gyula (Pest, 1846. szeptember 11. – Budapest, 1915. március 25.) gyógyszerész, kémiai doktor, Magyarországi Gyógyszerész Egyesület és a Budapesti Gyógyszerész Testület elnöke.

Életútja[szerkesztés]

Apja pesti gyógyszertárában volt gyakornok. Pozsonyban volt segéd. A Pesti Tudományegyetemen 1868-ban gyógyszerészi, majd a Bécsi Egyetemen 1869-ben kémiai doktori oklevelet szerzett. Majd egy bécsi és egy londoni gyógyszertárban működött. K. Hoffmann berlini egyetemi intézetében volt tanársegéd. A Magyarországi Gyógyszerész Egyesület elnöke volt 1873–1886 között. Majd 1886–1906 között a Budapesti Gyógyszerész Testület élén állt. A budapesti Gyakornoki Tanfolyam alapítója és tanára is volt. Apja budapesti Oroszlán gyógyszertárának tulajdonosa lett 1886-ban. Az Országos Közegészségi Tanács tagjaként a II. és a III. Magyar Gyógyszerkönyv galenusi részét szerkesztette. Több külföldi kongresszuson vett részt.

Kétszer nősült, első felesége Ringsuf Melanie, második Krucsay Irén Leontine Franciska, akivel 1890. szeptember 2-án kötött házasságot Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban.[1] Első házasságából született Elemér fia, második házasságából Géza, Lilien és István.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]