Invitech

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Invitech ICT Services Kft.
Jelmondat"Telecommunications
Cloud
IT"
Típuskorlátot felelősségű társasság
Alapítva2016, Invitech Megoldások Zrt. néven
Székhely1013 Budapest, Krisztina krt. 39.
VezetőkBőthe Csaba
CEO
Iparágtávközlés
Formapublic limited company
Termékektávközlési és informatikai szolgáltatások
Alkalmazottak száma650 fő (2019. június)
AnyavállalataAntenna Hungária

Az Invitech ICT Services Kft. weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Invitech Magyarország egyik vezető telekommunikációs és infrastruktúra megoldásszállítója, amely több mint 6000 vállalati és nagykereskedelmi ügyfelének nyújt menedzselt szolgáltatásokat. Portfóliójába szélessávú üzleti internet, adatközponti és felhő megoldások, valamint hang és IT szolgáltatások egyaránt beletartoznak.

A vállalat ügyfélköre energetikai és közműcégeket, a gyártó, kereskedelmi, szállítmányozási és pénzügyi szektor szereplőit, továbbá közintézményeket és önkormányzatokat foglal magába. Az Invitech infrastruktúráját 10,450 km optikai hálózat, 6.500 hálózatba kötött épület és több, mint 3.000 m2 adatközpont alkotja. A vállalat 23.000 végfelhasználó IT eszközeit üzemelteti. Az Invitech 600 magasan képzett kollégát foglalkoztat.[1]

Cégtörténet[szerkesztés]

Az Invitech 2018 május 30-ig az Invitel Csoport részét képezte. Az Invitel Csoport több telekommunikációs, informatikai és kábeltelevíziós szolgáltató vállalat egybeolvadásával jött létre. A vállalat 2003-ban egyesítette „Invitel” brand alatt szolgáltatási portfólióját.

Az Invitel jogelődjeinek története a gazdasági rendszerváltozás idejére nyúlik vissza. 1989-ben a korábbi monolit struktúrában működő Magyar Posta három részre válásával a távközlési feladatok önálló társaságba szerveződtek. 1993. július 1-jén hatályba lépett a távközlési törvény, amely koncessziós szolgáltatásnak minősítette a közcélú telekommunikációs szolgáltatásokat. 1994 februárjában, a területi koncessziós pályázat eredményének kihirdetése után 12 önálló telefontársaság jött létre – ezzel alakultak meg az Invitel jogelődjei is. 2001-ben, az 1994-ben alapított, koncessziós társaságként működő jogelődök, a Digitel 2002, a Déltáv, a Jásztel, és az UTI társaságok felvásárlásával megalakult a francia tulajdonú Vivendi cégcsoport.

2002 júliusában a jogelődök beolvadtak a Vivendi Telecom Hungary Rt-be, melyet 2003. május 13-án közösen megvásároltak a GMT és az AIG befektetési társaságok. A vállalat 2003 szeptemberétől kezdődően Invitel cégnéven működött tovább és Invitel márkanév alatt egységesítette termékeit, valamint szolgáltatásait.

2006-ban az Invitel megvásárolta az Euroweb Zrt-t és az Euroweb Romania S.A.-t.

2007-ben a cégcsoport felett a TDC A/S (Tele Denmark) tulajdonában lévő, amerikai egyesült államokbeli Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC) szerzett tulajdont. A kibővült cégcsoport tagvállalatai (a Hungarotel Zrt., a PanTel Kft. és az EuroWeb Zrt.) 2007. december 31-i hatállyal beolvadtak az Invitelbe, míg a Pantel Technocom Kft., a jelenlegi InviTechnocom Kft. azóta is önálló jogi személyként folytatja tevékenységét.

Szintén 2007-ben a cégcsoport megvásárolta a Tele2 Kft-t. A Tele2 magyarországi tulajdonrészének megszerzésével az Invitel az ország vezető alternatív hálózati szolgáltatójává vált, a vezetékes szolgáltatók sorában pedig a második legnagyobb vállalattá nőtte ki magát. A Tele2 2008. január 1-jétől Invitel Telecom Kft. néven működött tovább, egyre több szolgáltatást kínálva partnereinek. Fő profilja más távközlési szolgáltatók hálózatán keresztül megvalósuló, hívásonkénti közvetítő választás és közvetítő előválasztás útján elérhető telefon-, valamint internet szolgáltatás volt. 2009-ben az Invitel részévé vált.

2008-ban az Invitel megvásárolta a bécsi székhelyű Memorex Telex Communications AG-t és külföldi leányvállalatait.

2009 februárjában a cégcsoport operatív irányítását a HTCC-től a Dániában bejegyzett Invitel Holdings A/S vette át, majd 2009 októberétől kezdődően a Mid Europa Partners (MEP) fokozatosan megvásárolta a TDC A/S (Tele Denmark) tulajdonában lévő teljes Invitel részvénycsomagot, melynek eredményeként 2010. július 5-én az Invitel az MEP tulajdonába került. Az MEP jelentős tudást hozott az Invitelbe, elsősorban a régió szélessávú távközlési ágazatával kapcsolatban, amely stratégiai értéket jelent.

2010 végén az Invitel nemzetközi nagykereskedelmi üzletágát és a cégcsoport külföldi leányvállalatait a Türk Telecom International vásárolta meg.

2011-ben az megvette a FiberNet cégcsoportot. Az akvizíciónak köszönhetően az Invitel belépett a magyarországi kábelpiacra, jelentősen növelve a cégcsoport lakossági piaci jelenlétét. A FiberNet társaságok 2011. szeptember 30-tól az Invitel részévé váltak.

A távközlési iparágban szokásos gyakorlattal összhangban az Invitel ebben az időszakban 100%-ban közvetlenül tulajdonló anyavállalat – a Magyar Telecom B.V. (Matel) – 2004-től kezdődően, az Invitel cégcsoport finanszírozása érdekében kötvényeket bocsátott ki és refinanszírozott a luxemburgi tőzsdén. 2013-ban az akkori tulajdonos, a Matel a cégcsoport tőkeszerkezetét átalakította azzal a céllal, hogy annak optimális működéséhez szükséges, hosszú távon is fenntartható finanszírozási struktúrát alakítson ki.

A már több mint húszéves tapasztalattal rendelkező cégcsoport tagvállalatai 2016. június 30-tól INVITEL Távközlési Zrt. néven a lakosság és a kisvállalkozások, Invitech Megoldások Zrt. néven pedig a közép- és nagyvállalati, intézményi, valamint nagykereskedelmi ügyfelek professzionális kiszolgálását végezték 2018. májusáig. A csoport két pillérét az Invitel Központi Szolgáltatások Zrt. támogatta adminisztratív szolgáltatásaival.

2017 márciusában az Invitel Csoport részvényeinek meghatározó hányada a China-CEE Fund tulajdonába került.[2] A China-CEE Fund egy 430 millió dolláros private equity alap, amelynek befektetési tanácsadója a budapesti irodával is rendelkező CEE Equity Partners. Az alap a közép-kelet európai régió egyik vezető pénzügyi befektetője, jelenleg összesen 9 befektetése van. A 2014 végén megvásárolt Budapesti Metropolitan Egyetem mellett Lengyelországban, Csehországban, Szlovéniában és Bulgáriában vannak energetikai, gyógyszeripari és egyéb ipari befektetései.

2018. május 30-án lezárult a lakossági és kisvállalati üzletágat képviselő Invitel Távközlési Zrt. DIGI Kft. általi felvásárlása. Ezzel a korábbi csoportstruktúra is átalakult, megszűnt az Invitel Csoport. Az Invitech változatlan tulajdonosi háttérrel, önállóan folytatja tevékenységét.

Az Invitech ICT Services Kft. 2018. augusztus 31-i testületének döntése értelmében 2018. év végi hatállyal módosult a cégcsoport makróstruktúrája.

A cégcsoport szervezeti struktúrája – a 2018 év végén elhatározott egyszerűsítési folyamat következő lépéseként –2019. július 31-i hatállyal úgy módosul, hogy az Invitech Központi Szolgáltatások Zrt. beolvad az Invitech ICT Services Kft.-be, amely a beolvadó társaság általános jogutódja lesz. A beolvadásról bővebb információ itt olvasható.

A cég történetének legújabb lépéseként 2021. szeptember 30-án a 4iG Nyrt. 100%-os tulajdonába került és a jövőben a 4iG Csoport tagjaként kínálja szolgáltatásait meglévő és leendő ügyfeleinek.

A 4iG Nyrt. a DIGI csoportban, a Telenor Montenegroban, valamint az Invitechben meglévő részesedéseivel, apport útján megvalósuló tőkeemeléssel 71,6 százalékos irányító többségi tulajdont szerez az Antenna Hungária Zrt.-ben, az így megalakuló vállalatcsoport a magyarországi távközlési és médiaszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője lesz.

Szolgáltatások[szerkesztés]

Az Invitech teljeskörű infokommunikációs szolgáltatásokat nyújt a közép-és nagyvállalati, intézményi ügyfélkör számára, valamint nagykereskedelmi hálózatán keresztül a hazai és nemzetközi távközlési szektor számára is biztosít telekommunikációs szolgáltatást.

  • IT infrastruktúra és felhő megoldások
  • Adatközponti megoldások
  • Menedzselt IT szolgáltatások
  • Telekommunikációs megoldások
  • DC10-III

Az adatközpontok jelentősége látványosan megnőtt az elmúlt években, az informatikában zajló fő változások ugyanis egyre inkább szükségessé teszik a szerverparkok alkalmazását. Az üzleti és magánfelhasználók által generált óriási, egyre bővülő adatmennyiség, és a szolgáltatásként igénybe vett üzleti informatika térnyerése mellett az informatikai biztonság egyre hangsúlyosabbá válása is a különleges sztenderdek és szigorú nemzetközi ajánlások alapján létesített adatközpontok igénybevételét indokolják.

Az Invitech adatközponti kompetenciája öt, földrajzilag is elkülönülő, Budapesten és Dél-Alföldön található telephelyekre terjed ki.[3]

Magyarországon csak az Invitech rendelkezik TIER-III-as minősítésű szerverparkkal.[4]

Az adatközpontokat minősítő nemzetközi intézet, az Uptime Institute szerint a társaság DC10-III elnevezésű létesítménye az úgynevezett TIER III kategória biztonsági szabványainak is megfelel a tervdokumentáció és a kivitelezés alapján.

Az Uptime Institute garanciát vállal arra, hogy az egység megfelel a vonatkozó TIER szint előírásainak. Ez pedig lényegében azt jelenti, hogy a szolgáltatást igénybe vevő cégek számára az Invitech garantálja a legmagasabb szintű minősített biztonságot és rendelkezésre állást ma az országban. Az Invitech adatközpontjai az Uptime Institute által meghatározott nemzetközi ajánlások alapján valósultak meg. Ezen ajánlások kiterjednek a technológiai részletekre, különösképpen a kapacitásokra, továbbá a redundancia szintekre és a karbantarthatóságra.

Invitech InnoMax Díj[szerkesztés]

Az Invitech 2010-ben azzal a céllal hozta létre az InnoMax Díjat, hogy felhívja a figyelmet a kreatív, innovatív, a gyorsan változó piaci körülmények között is helytálló cégekre. Másképpen fogalmazva: teret és lehetőséget adjon a fejlődni képes vállalatoknak, hogy megmutassák magukat a szélesebb közvéleménynek, és persze azért is, hogy értékes díjakat nyerjenek.[5]

Felismerve, hogy a korszerű eszközök és a naprakész tudás átadása elsősorban a nonprofit szervezetek esetében jelenthet komoly előrelépést, 2018-ban a pályázat alapvetően a civil szféra szereplőinek részvételére koncentrál. Várjuk a nonprofit szervezetek innovatív projektötleteit, amelyeket ezúttal is szakavatott zsűri bírál majd el. A legjobb projektötletek ismertségét tovább növelheti, hogy azokat az Invitech még az elbírálás időszakában közönségszavazásra is bocsátja.

Díjak[szerkesztés]

  • Az év üzletfejlesztése díj IT Business 2015[6]
  • 2016 legsikeresebb ICT-cége[7]
  • IT BUSINESS AWARD projektfejlesztés kategória 2017[8]
  • IT Business TOP 25 legmeghatározóbb magyar ICT-piac szakemberei listáján Marton László, vállalati és kormányzati főigazgató az előkelő 8. helyen végzett[9]
  • Business Superbrands Díj 2018, 2018[10]
  • Városmarketing Gyémánt-díj 2019[11]

Blog[szerkesztés]

Az Invitech 2017-ben indította el szakmai blogját, rendszeresen frissülő tartalmak felölelik az innováció, telekommunikáció, IT biztonság, adatvédelem, kiszervezés és adatközpontok aktuális témáit. A blogot elsősorban az információtechnológia érdekességei, újdonságai iránt nyitott, érdeklődő szakemberek olvasótáborának szánják.[12]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Invitech – Cégcsoport struktúra (magyar nyelven). © 2019 Invitech. [2019. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 3.)
  2. CHINA-CENTRAL AND EASTERN EUROPE INVESTMENT COOPERATION FUND (angol nyelven). © 2016 CHINA-CENTRAL AND EASTERN EUROPE INVESTMENT COOPERATION FUND. [2019. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 3.)
  3. Invitech – térkép (magyar nyelven). Invitech. [2019. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 3.)
  4. Invitec –DC10-III (magyar nyelven). © 2019 Invitech. [2019. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 3.)
  5. Invitech – InnoMax Díj (magyar nyelven). © 2018 Invitech. (Hozzáférés: 2019. július 3.)
  6. Invitech – Az év üzletfejlesztése díjat nyerte el az Invitel (magyar nyelven). © 2019 Invitech. [2019. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 3.)
  7. Invitech – Az Invitech lett az év legsikeresebb ICT-cége (magyar nyelven). © 2019 Invitech. [2019. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 3.)
  8. Invitech – ITBUSINESS AWARD projektfejlesztési díjat nyert az Invitech Solutions (magyar nyelven). © 2019 Invitech. (Hozzáférés: 2019. július 3.)
  9. [Ismét Invitech-es vezető végzett az élbolyban 24.hu – Ismét Invitech-es vezető végzett az élbolyban] (magyar nyelven). © 2019 Central Digitális Média Kft.. (Hozzáférés: 2019. július 3.)
  10. Invitech – Az Invitech a legeredményesebb üzleti márkák között (magyar nyelven). © 2019 Invitech. [2019. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 3.)
  11. Invitech – Díjazták az okosfalu programunkat (magyar nyelven). © 2019 Invitech. [2019. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 3.)
  12. Invitech – blog (magyar nyelven). © 2019 Invitech. [2019. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 3.)