Imó-forrás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Imó-forrás
Ország Magyarország
TelepülésFelsőtárkány
Elhelyezkedése
Tszf. magasság450 m
Imó-forrás (Heves vármegye)
Imó-forrás
Imó-forrás
Pozíció Heves vármegye térképén
é. sz. 48° 02′ 34″, k. h. 20° 28′ 16″Koordináták: é. sz. 48° 02′ 34″, k. h. 20° 28′ 16″
A Wikimédia Commons tartalmaz Imó-forrás témájú médiaállományokat.

Az Imó-forrás a Bükk-vidék egyik időszakos, változó vízhozamú karsztforrása.

Leírás[szerkesztés]

Felsőtárkány központjától 7,4 kilométerre, Felsőtárkány közigazgatási területén fakad. Az Imó-kő déli oldalában, 450 méter tengerszint feletti magasságban található. Aktivitása látványos természeti jelenség. A víz az Imó-kői-forrásbarlangból tör felszínre.[1] Működése a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével van kapcsolatban. A forrás többnyire a hóolvadást követően, kora tavasszal aktív, vagy nagyobb mennyiségű csapadékkal járó esős időszakokat követően. Száraz időszakokban azonban vize teljesen elapadhat.

A forrás annak köszönheti működését, hogy a Bükk-vidék területén lehulló csapadék mintegy 20–36 százaléka a mészkő repedésein keresztül beszivárog a karsztvizeket gyűjtő rétegek szintjére, majd onnan a föld alatt eljut arra a pontra, ahol felszínre tör, mint forrás.[2] A forrástól 1,4 km-re fekszik a Tamás-kúti vendégház.

Imó-kői-forrásbarlang[szerkesztés]

85 m hosszan bejárható, 18 m mélységig feltárt, triász mészkőben kialakult, szépen oldott barlang. Megkülönböztetetten védett barlang. Két bejáratú üreg. 2003-ban Szabó Gergely, Szántó Gyula és Taskó Dániel felmérték a barlangot. Taskó Dániel a 2003. évi barlangfelmérés alapján 2004-ben elkészítette a barlang térképét. A 2005-ben megjelent, Magyar hegyisport és turista enciklopédia című könyv szerint 74 m hosszú és 10 m mély. 2012-től megkülönböztetetten védett barlang a vidékfejlesztési miniszter 4/2012. (II. 24.) VM utasítása szerint.

Egyéb[szerkesztés]

Az Imó-forrás korábbi kitörési pontját keresve fedezték fel a Tar-kői-kőfülke sok pleisztocén kori csontmaradványt tartalmazó, belső üregét.

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]