Ikon (kortárs képzőművészet)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az ikOn – A képzőművészeti élet eseményei 2000 óta megszakítások nélkül működő független művészeti kezdeményezés, mely kommunikációs felületet biztosít a kortárs képzőművészet intézményei számára.[1]

Az ikOn szolgáltatásai[szerkesztés]

Az artAkkord időpont egyeztető és lefoglaló táblázat lehetőséget teremt arra, hogy az intézmények egymással összhangban tudják kialakítani hosszú távú programjukat; az adatbázis sokszínű csoportosítási rendszere lehetővé teszi, hogy az események időzítésénél olyan szempontokat is figyelembe vehessenek, amilyenekre korábban nem volt lehetőségük.

Az artRoll online eseménynaptár és a hozzátartozó csoportosítási rendszer a legszélesebb közönséghez szól. Itt mindig friss, aktuális információk láthatók a képzőművészet helyszínein zajló eseményekről, több szempontú áttekintést nyújtva a kiállítóhelyek programjairól, ami megkönnyíti a kiállítás-látogatók eligazodását a kínálatban.

Az artKomm az adatbázishoz kapcsolódó hírlevél szolgáltatás, mely automatikus értesítéseket küld a közeledő eseményekről (megnyitók, könyvbemutatók, tárlatvezetés stb.), valamit egyedi levelek formájában tájékoztatnak a képzőművészeti élet egyéb eseményeiről (pályázatok, felhívások, ösztöndíjak stb.), valamint a megjelenő szaklapok tartalomjegyzékéről.

Története[szerkesztés]

Az ikOn.hu alapítója és üzemeltetője Koronczi Endre képzőművész, technikai fenntartója a Hungary.network Zrt.[2]
Az ikOn.hu nyilvános bemutatója 2000 januárjában a budapesti Műcsarnokban zajlott.
A kezdeményezés 2002-ben szerepelt a Budapest Boksz - Rejtett szcéna az 1990-es években címmel a budapesti Ludwig Múzeumban rendezett kiállításon (kurátor: Hegyi Dóra és Timár Katalin).
Az ikOn.hu 2010. januártól m.ikOn címmel dvd alapú kortárs művészeti folyóiratot jelentet meg.

Rendezvényei[szerkesztés]

IkOn nap - Kerekasztal-beszélgetések a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola végzős diákjaival a pályaválasztás kérdéseiről. Műcsarnok, 2010. február 24.
"Are you talking to me?" - Kritika és kánon a hálózatban, konferencia. Műcsarnok, 2009. február 26.

Az állandósult utolsó pillanat - a közpénzből fenntartott kortárs művészeti intézmények sorsa, konferencia. Az AICA Magyar Tagozata, a Műcsarnok és az ikOn konferenciája. Műcsarnok, 2007. május 25.

IkOn nap - A hivatalos képzőművészeti intézményrendszer mellett megjelenő alternatív kezdeményezések kommunikációs stratégiái, valamint együttműködési lehetőségeik és a szcénában betöltött szerepeik, műhelykonferencia. Műcsarnok, 2007. január 19.

Források[szerkesztés]

  1. http://ikon.hu/
  2. Archivált másolat. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 22.)