I. Mansone amalfi herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Mansone Amalfi herceg
Amalfi hercege
Amalfi
Uralkodási ideje
966 1004
ElődjeI. Sergius Amalfi hercege
UtódjaI. János Amalfi hercege
Salerno
Uralkodási ideje
981 982
ElődjeII. Pandulf salernoi herceg
UtódjaII. János salernoi herceg
Életrajzi adatok
Született10. század
Elhunyt1004
ÉdesapjaI. Sergius Amalfi hercege
Testvére(i)
  • Adelfer of Amalfi
  • Ademar di Amalfi
GyermekeiHermann
Bernát
Dietmar
Godesdin
Matilda
SablonWikidataSegítség

I. Mansone (? - 1004) volt 966 - 1004 között Amalfi hercege, illetve 981-982-ben Salerno hercege. I. Sergius herceg fia és örököseként a független Amalfi hercegség egyik legjelentősebb uralkodója volt.

Élete[szerkesztés]

Amikor apja, II. Sergius 958-ban megszerezte az Amalfi hercege címet, azonnal megtette társuralkodónak fiát, Mansone-t. 966-ban, Sergius halála után Mansone egyeduralkodóként örökölte a hercegi címet[1] és ráadásul megkapta a Bizánci Birodalomban használt patricius címet is.[2] 977-ben társuralkodóként maga mellé vette legidősebb fiát, János.

973-ban összeesküvést szőtt I. Gisulf salernoi herceg eltávolítására,[3] de 974-ben Gisulfot I. Pandulf beneventoi és capuai herceg visszaállította hercegségébe. Gisulf halála után, 981-ben Mansone kihasználta II. Pandulf salernoi herceg fiatal korát és betört a hercegség területére. Pandulfot megfosztotta hercegi címétől. II. Ottó német-római császár, aki ebben az időben Itáliában volt a bizánciak és a szaracénok elleni hadjárat miatt és akinek nagy szüksége volt megbízható szövetségesekre, elismerte Masone-t Salerno hercegének. Mansone maga mellé vette fiát, Jánost, de uralmuk népszerűtlen volt és 983-ban népfelkelés döntötte meg hatalmát. Helyére a felkelők a korábbi herceg palotagrófját, Lampert Jánost választották hercegnek.

A Salernoból elüldözött Mansone-t Amalfiba tért vissza, de 984-ben bátyja, Adelfer vette át a hatalmat. Mansone 985-re visszaszerezte ugyan Amalfit, de testvérei 998-ig felléptek ellene. 998-ban megkapta a bizánci anthipatos címet.

1004-ben halt meg, halála után fia, János foglalta el a hercegi trónt.

Családja[szerkesztés]

Felesége neve és származása nem ismert, ha hat gyermekük született:

  • János (? - 1006. június előtt), 977-től apja mellett társuralkodó, 1004-től Amalfi hercege.
  • Marinus (? - 1011 v. 1033)
  • Sergius (? - 1008 után)
  • Mansone (? - 1021 után)
  • Landolf (? - 1008 után)
  • --carda (982/987 - 1004/1009), V. Landolf beneventoi herceg felesége

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Chronicon Amalphitani jegyezte fel, hogy "Dominus Manso Imperialis Patricius et Antipatus, filius Domini Sergii" örökölte a hercegi címet apja halála után.
  2. 971/972-ben.
  3. A Chronicon Salernitanum jegyezte fel, hogy "Marinus…Neapolitanis et Mansone patricius Amalfitanorum" támogatták "Landolfus…filius..:Atenolfi principis" herceget a Salerno elleni támadásban.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Manso I of Amalfi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.