Hoschke Ágoston

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hoschke Ágoston
Született1938. június 27. (85 éves)
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásavegyészmérnök, sör- és szeszipari mérnök, egyetemi tanár
Tisztségetanszékvezető, dékán
IskoláiBudapesti Műszaki Egyetem, Vegyészmérnöki Kar
Kitüntetései
SablonWikidataSegítség

Hoschke Ágoston (Budapest, 1938. június 27.– ) Szent-Györgyi Albert-díjas és Ujhelyi Imre-díjas vegyészmérnök, sör- és szeszipari mérnök, professor emeritus. Egy időben a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Karának dékánja, illetve az egyetem rektorhelyettese, hosszú ideig a Sör- és Szeszipari Tanszék vezetője volt.

Élete[szerkesztés]

1938-ban született, felsőfokú tanulmányait 1956 és 1961 között a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán folytatta, ahol vegyészmérnöki diplomát szerzett. A doktorátust 1966-ban, a kandidátusi címet 1979-ben szerezte meg. Diplomázása után egy évet dolgozott a Reanal Finomvegyszergyár vegyészmérnökeként, majd 1962-ben a BME Vegyészmérnöki Karának Mezőgazdasági Kémiai Technológia Tanszékére került, tanársegédként. Több mint húsz évet töltött el a tanszéken, közben megszerezte az egyetemi adjunktusi, később az egyetemi docensi címet. 1983-tól 1990-ig a Központi Élelmiszeripari Kutató Intézet, tudományos osztályvezetője, illetve főosztályvezetője volt.

1991-ben került a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Karára, ahol a Sör- és Szeszipari Tanszék tanszékvezetője lett, egyetemi docensi beosztásban. Egyben elnyerte két, hároméves ciklusra a kar dékáni megbízatását, majd ezen időszak lejárta után, 1996-1998 között általános és kutatási rektorhelyettes volt. 1999-ben ismét a kar dékánjává választották - közben átszervezéssel a kar a Szent István Egyetem szervezeti rendjébe került át, ahol még további három évig volt tanszékvezető, ekkor már egyetemi tanárként -, majd 2003-tól újabb átalakulással az egész kar, így a tanszéke is a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) része lett. 2005-ben elnyerte a BCE Szenátusának tagságát.

Kutatási területe[szerkesztés]

Kutatási területei az élelmiszer-biotechnológia, az amilolitikus enzimek hatásmechanizmusának kutatása, a rögzitett enzimek/sejtek alkalmazása, illetve a mikrobaeredetű enzimek és funkcionális élelmiszerek előállitása.

Művei[szerkesztés]

Közel 150 tudományos és felsőoktatási publikációja van, magyar mellett angol nyelven is rendszeresen publikál.

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. július 5.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Ki kicsoda a magyar mezőgazdaságban? I. kötet A-H. Szerk. Balogh Margit. Szekszárd, Babits, 1997.
  • Ki kicsoda 2000. Magyar és nemzetközi életrajzi lexikon, csaknem 20000 kortársunk életrajza. Főszerk. Hermann Péter, vál., szerk. A. Gergely András et al. Bp., Biográf Kiadó–Greger Média Kft., 1999.
  • Révai Új Lexikona. Főszerk. Kollega Tarsoly István. Szekszárd, Babits, 1996-.