Horváth István (mezőgazdász)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Horváth István
Született1900. augusztus 1.[1]
Acsád[1][2]
Elhunyt20. század
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1939–1944)
SablonWikidataSegítség

Horváth István (Acsád, Vas vármegye, 1900. augusztus 1.[3] – ?) mezőgazdász, szakíró, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

Római katolikus vallású kisgazda családban született a Vas vármegyei Acsádon, édesapja Horváth Lajos bognármester, édesanyja Horváth Rozália.[3] A középiskola elvégzése után, még az első világháború utolsó időszakában rövid ideig katonai szolgálatot teljesített, majd a nemzeti hadseregben szolgált, s később a honvédség kötelékében három nagyobb fegyvergyakorlaton is részt vett. Tartalékos hadnagyként szerelt le, majd visszatért a tanuláshoz; 1924-be kitüntetéssel végezte el a budapesti tudományegyetem közgazdaságtudományi karának mezőgazdasági szakát, mint okleveles mezőgazda.

1923-tól két éven át egyetemén, a közgazdaságtudományi kar növénytermesztési tanszékén dolgozott gyakornokként, illetve asszisztensként, majd hosszabb időt töltött magángazdaságokban is, gazdatiszti és nemesítő intézői beosztásokban. 1928-tól a Vasmegyei Gazdasági Egyesület tisztviselője, később titkára lett, 1938-ban pedig a szervezet igazgatójává választották meg; kezdeményezésére épült meg 1936-ban az egyesület kétemeletes székháza.

1929-től volt felelős szerkesztője a Gazdasági Értesítő című, Szombathelyen kiadott szaklapnak, ebben – de több más hasonló profilú periodikában is – nagy számban jelentek meg szakmai publikációi. Ügyvezető igazgatója volt a Vasmegyei Szarvasmarhatenyésztő Egyesületnek és a Gyümölcstermelők Vasvármegyei Tagegyesületének; választmányi tagja a Felsődunántúli Mezőgazdasági Kamarának, továbbá 1934-től tagja a vármegye törvényhatósági bizottságának. 1939-ben országgyűlési képviselői mandátumot is elnyert, a Magyar Élet Pártja Vas vármegyei listájáról.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b FamilySearch Historical Records. (Hozzáférés: 2023. október 28.)
  2. Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2023. október 28.)
  3. a b Acsádi állami születési anyakönyv 76/1900.

Források[szerkesztés]