Hogyankell.hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hogyankell.hu
JelmondatPraktikus (wiki) tanácsok az élet minden területére.
Vállalkozás típusawebhely
Oldal típusawebhely
Elérhető nyelv(ek)Magyar
Alapítva2011. augusztus 30.
AlapítóKolma Kornél
URLwww.hogyankell.hu/Kezdőlap
Kereskedelmi?Igen
RegisztrációVan, nem kötelező
SzolgáltatóSAKKOM Interaktív Kft.
MotorMediaWiki

A Hogyankell.hu egy magyar tulajdonban lévő, magyar nyelvű közösség által szerkesztett wiki tudástár, mely a „Hogyan kell” típusú kérdésekre ad választ.

Története[szerkesztés]

A Hogyankell.hu 2011. augusztus 30-án indult el,[1] azzal a céllal, hogy 22 témakörben hasznos tanácsokat adjon az élet legkülönbözőbb területére. Az oldal működését a MediaWiki motor biztosítja, ennek megfelelően működése is a közösségi szerkesztésen alapul. Bárki írhat a „Hogyan kell” típusú kérdésre választ adó cikket, ha betartja a szerkesztési irányelveket.[2] Az új kezdeményezés 2011 decemberében Az Év Honlapja pályázaton, a Közösségi oldalak kategóriájában minőségi díjat szerzett.[3] A Hogyankell.hu ezen kívül megjelenési lehetőséget biztosít a minőségi cikkek íróinak, melynek keretében a szakértő szerkesztők külön oldalon mutatkozhatnak be.[4]

Működése[szerkesztés]

Az oldal koncepciója és működése alapvetően a közösség által szerkesztett enciklopédiákhoz hasonlít, így nem csak a meglévő cikkek olvasására nyílik lehetősége az érdeklődőknek, hanem azok szerkesztésére, bővítésére, esetlegesen újabb problémák felvetésére és teljesen új témakörök kidolgozására is. A szerkesztést és cikkfeltöltést jelentősen megkönnyíti a Wikipédia alatt is futó MediaWiki rendszer. Az oldalak felépítése azonos, ez biztosítja, hogy minden téma az olvasó számára könnyen feldolgozható struktúrában kerüljön bemutatásra. Az egyes témaköröket lépések formájában fejtik ki a szerkesztők, a könnyebb áttekinthetőség érdekében pedig külön rovatban olvashatók a probléma megoldásához szükséges eszközök, a kapcsolódó tippek és figyelmeztetések. Az oldal lehetővé teszi YouTube videók beillesztését is. A Hogyankell.hu kezdeményezéshez mintaként a 2005-ben indult Wikihow.com szolgált, mely ma már több mint száznegyvenezer cikket közöl.[5]

Források[szerkesztés]

  1. Új magyar közösségi enciklopédia hódít Archiválva 2012. október 12-i dátummal a Wayback Machine-ben – RTL Klub Online, 2011. augusztus 30.
  2. - Hogyan kell Hogyan kell cikket írni? – Hogyankell.hu, 2011. augusztus 30.
  3. Átadták Az Év Honlapja díjakat – Marketinginfo.hu, 2011. december 5.
  4. Díjmentes PR a szakértőknek Archiválva 2012. augusztus 20-i dátummal a Wayback Machine-ben – SocialTimes.hu, 2012. június 25.
  5. Wikihow.com – Wikihow.com, 2012. augusztus 14.

További információk[szerkesztés]