Hildegard Peplau

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hildegard Peplau
Életrajzi adatok
Született1909. szeptember 1.
Reading, Pennsylvania, Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt1999. március 17. (89 évesen)
Sherman Oaks, Los Angeles, Kalifornia
Ismeretes mintÁpolónő
Nemzetiségamerikai
GyermekekLetitia Anne Peplau
Iskolái
  • Columbia Egyetem Tanárképző Főiskolája
  • Bennington College
Pályafutása
Szakterületápolástan
Tudományos fokozat
  • doktorátus (Columbia Egyetem Tanárképző Főiskolája, 1953)
  • MSc (Columbia Egyetem, psychiatric nursing, 1947)
  • BA (lélektan, Bennington College, 1943)
  • Diploma in Nursing (1931)
Szakmai kitüntetések
  • Christiane Reimann Award (1997)
  • Living Legend of the American Academy of Nursing (1994)

Hildegard Peplau (Reading, Pennsylvania, 1909. szeptember 1.Sherman Oaks, Los Angeles, Kalifornia, 1999 március 17.) amerikai ápolónő.

Életrajza[szerkesztés]

Diplomáját a pottstowni Pennsylvania Ápolói Iskolában szerezte. Ezután, 1931-ben ápolónőként dolgozott a pottstowni közkórházban. Később a vermonti Bennington Főiskolán interperszonális pszichológiából szerzett diplomát 1943-ban. Majd 1947-ben doktorált pszichológiai ápolásból a kolumbiai tanárképző főiskolán. A második világháború alatt Peplau a Hadi Nővérek Alakulatának tagjaként a londoni neuropszichiátriai kórházban dolgozott. Szintén dolgozott a Bellevue és Chestnut Lodge Pszichiátriai Intézetnek. Kapcsolatban állt a híres pszichiáterekkel, mint Freida Fromm-Riechman és Harry Stack Sullivan. Hildegard Peplau számtalan kitüntetést és magas beosztást tudhatott magáénak. 1974-ben nyugdíjazták.

Munkássága[szerkesztés]

Peplau fő szakterülete a pszichiátriai ápolás, de az általa alkotott, az ápoló és a beteg kapcsolatát hangsúlyozó elméleti ápolási modell az egészségügy bármely területén alkalmazható.Lényege, hogy személyközi kapcsolatot kell kialakítani az ápoló és a beteg között. Az ember képes arra, hogy beletörődjön egyes helyzetek elfogadásába (pl. fogyatékosság) és arra, hogy felfogjon egyes tényeket. Az ápolói munka súlypontja a beteggel való kommunikációs viszony. A modell alapján az ápolás négy szakaszra osztható: Első az orientáció szakasz a (tájékozódás, helyzetfelmérés), ahol az ápoló és kliens tisztázza, hogy mi a probléma és kölcsönös bizalom épül ki közöttük. Ebben a szakaszban a probléma megfogalmazásához szükséges adatokat gyűjtik össze. A második a megfogalmazás szakasza (tervezés), ami akkor kezdődik, amikor a kliens felismeri, hogy az ápolóval kapcsolatba került és az ápoló a megfelelő beavatkozásokat tervezi. A harmadik szakasz a kiaknázás (a megvalósítás szakasza), amelyben a kliens az ápoló által felajánlott szolgálatot felismeri és reagál rá. Mindketten a közös célok megvalósításán dolgoznak. A negyedik szakasz az elválás (értékelés), amelynek során a probléma megoldása után az ápoló értékeli a helyzetet, és a tapasztalatokat beépíti további munkájába. A kliens visszatér az önállóság és függetlenség állapotába. Hogyan kell elkészíteni az ápolási tervet Hildegard Peplau szerint? Ápolási terv: S – szubjektív élmények, adatok (kliens részéről), O – objektív adatok, megfigyelések (ápoló részéről), A – helyzetértékelés az adatok alapján (assesment), P – ápolási terv készítése (plan), I – a terv megvalósítása (implementation), E – a megvalósulás fokának értékelése (evaluation), R – a helyzet ismételt felvétele (reassesment).

Források[szerkesztés]

[1]

További információk[szerkesztés]