Henemet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Henemet
Xnm
t
m
Nyaklánc Henemet sírjából
Valószínűleg krétai eredetű nyaklánc

Henemet ókori egyiptomi hercegnő volt a XII. dinasztia idején. Sírjából ismert, melyet érintetlenül találtak meg, és amelyből kiemelkedő minőségű ékszerek kerültek elő.

Nem tudni, melyik uralkodó lehetett Henemet apja. Mivel a hercegnő sírja II. Amenemhat piramisa mellett található, valószínűnek tűnik, hogy az ő lánya volt. Újabb kutatások szerint azonban a temetkezési kellékek inkább jellemzőek a XII. dinasztia végére,[1] ahogy a sírban talált kerámiák stílusa is.[2] Amennyiben mégis II. Amenemhat lánya volt, úgy jóval apja halála után halt meg.

Sírja[szerkesztés]

Henemet sírja II. Amenemhat piramisa közelében található Dahsúrban; Jacques de Morgan fedezte fel 1895-ben. A piramis nyugati oldalán három föld alatti folyosót találtak, mindháromból két-két kamra nyílik. Ezek közül négyet találtak meg érintetlenül, köztük Henemet sírját, amely a legkiemelkedőbb leletekkel rendelkezett közülük. A hercegnőt díszítetlen szarkofágba temették, ezen belül helyezkedett el a kívül aranyfóliával, belül hieroglifákkal díszített fakoporsó, ebben egy rossz állapotban fennmaradt antropoid koporsó, melynek arcrészét aranyozás díszítette. Henemet testét számos ékszer díszítette, köztük egy széles nyakék, valamint kar- és bokaperecek. A test mellett több fegyver feküdt, ami jellemző volt a középbirodalmi királyi temetkezésekre.[3]

A szarkofág mellett egy kis kamrában további ékszerek voltak, köztük két korona és egy aranynyaklánc darabjai, ez stílusa alapján valószínűleg Krétáról származik. A sírból kanópuszláda és kozmetikai edények is előkerültek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Biri Fay: The Louvre Sphinx and Royal Sculpture from the Reign of Amenemhat II, von Zabern, Mainz 1996, ISBN 3-8053-1760-3, p. 46
  2. Dorothea Arnold: The Fragmented Head of a Queen Wearing the Vulture Headdress. In: E. Czerny, I. Hein, H. Hunger, D. Melman, A. Schwab (ed.): Timelines, Studies in Honour of Manfred Bietak. Leuven, Paris, Dudley 2006, ISBN 90-429-1730-X, p. 47, note 3.
  3. Jacques de Morgan et al.: Fouilles a Dahchour 1894-1895. 2. kötet, Holzhausen, Bécs, 1903, pp. 55-68.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Khenmet című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chnumet című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]