II. Amenemhat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Amenemhat
II. Amenemhet
előd
egyiptomi fáraó
utód
I. Szenuszert
XII. dinasztia
II. Szenuszert

II. Amenemhat szfinxe a Louvre-ban
II. Amenemhat szfinxe a Louvre-ban

Uralkodásai. e. 1929-1895
Prenomen
<
ra
S12
D28 D28
D28
>

Nubkauré
Aranyló, mint Ré kái
Nomen
<
imn
n
mHAt
t
>

Amenemhat
Amon az élen
ApjaI. Szenuszert
AnyjaIII. Noferu
FőfeleségeKeminub (?)
MellékfeleségekKaneferu
GyermekeiII. Szenuszert (?), I. Henemetnoferhedzset (?), Ita, Itakajet, Itaweret, Henemet (?), Nofret, Szithathormerit, Amenemhatankh (?)
SírjaPiramis Dahsúr területén: ókori nevén „Amenemhatról gondoskodtak”
Fontosabb építkezéseiA dahsuri, mai nevén Fehér Piramis
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Amenemhat témájú médiaállományokat.

II. Amenemhat (uralkodói nevén Nubkauré; kb. i. e. 1929i. e. 1895) az ókori egyiptomi XII. dinasztia harmadik fáraója. I. Szenuszert fia. Hosszú, 34 éves uralkodása alatt elődei jól bevált politikáját követte a trónon.

Családi háttere[szerkesztés]

I. Szenuszert és testvér-felesége, III. Noferu gyermekeként született. Első említése Beni Hasszán nomarkhosza, Amenemhat önéletrajzi szövegében található, itt szerepel egy Ameni nevű herceg, aki minden bizonnyal azonos a későbbi II. Amenemhattal. Négy lánytestvérét említik apjuk sírkomplexumában, egy ötödiket egy, a királyi családtagok neveit felsoroló szentélyben a Sínai-félszigeten.[1]

Amenemhat síregyüttesében több családtagját is említik, bár némelyik sír datálása vitatott, lehetséges, hogy a dinasztia uralkodásának későbbi szakaszára tehető. Úgy tűnik azonban, hogy ezek a sírok is Amenemhat sírkomplexumához tartoznak, bár elképzelhető, hogy némelyik családtag jóval később halt meg, ezért temetésükre is csak valamelyik Amenemhatot követő fáraó idejében került sor. Köztük található Keminub, a fáraó egyik felesége a két ismert közül, illetve legalább négy lánya, a kettős sírokba temetett Ita és Henemet, illetve Itaweret és Szithathormerit. További családtagjai ismertek más leletekről: Kaneferu királyné feltehetőleg a fáraó másik felesége; Itakajet és Henemetnoferhedzset nevű lányait egy-egy hengerpecséten említik apjukkal együtt, Amenemhatankh herceg pedig, akinek sztéléje töredékeit megtalálták Amenemhat sírkomplexumában, valószínűleg a fáraó fia volt, de az is lehet, hogy a testvére.[1][2]

II. Amenemhat és utóda, II. Szenuszert kapcsolatára nincs közvetlen utalás. Hogy utóbbi a fia volt az előbbinek, csak egy valószínű feltételezés. Szenuszert felesége, Nofret viseli a „király leánya” címet, valószínűleg ő is Amenemhat gyermekei közé sorolható.[2]

Uralkodása[szerkesztés]

Apja halála előtt 3 évvel már társuralkodóként gyakorolta a hatalmat - erről tanúskodik Szimontunak a British Múzeumban található sztéléje – és elődei vívmányait tovább folytatva az egyre virágzó mezőgazdaság, vadászat, halászat, bányászat és természetesen a Núbiából beáramló arany, biztosította az ország töretlen fejlődését. Hadjáratot vezetett a Vörös-tengerhez és uralkodásának 28. évéből származó feljegyzések szerint Punt földjére is.

Aktív kereskedelmi és diplomáciai jelenlétről tanúskodnak a Bübloszban, Szíriában, Palesztinában, valamint Krétán és Cipruson is megtalált egyiptomi, illetve az ezen országokból származó használati- és ajándéktárgyak egyiptombeli előfordulása.

Sírja[szerkesztés]

Dahsúrban épült piramisa az ókorban az „Amenemhatról gondoskodtak” nevet kapta, eredeti méretéről nincsenek adatok és romos állapota miatt következtetni sem lehet rá. Sajnos burkolóköveit elhordták és így láthatóvá váltak a piramis belső szerkezetét alkotó sugárirányú mészkő „bordák” - amit homokkal és törmelékkel töltöttek ki később – és ennek a színére utalva hívják ma „Fehér Piramisnak”. Egyike a legkevésbé feltárt és dokumentált egyiptomi műemlékeknek, 1894-ben Jacques de Morgan által végzett ásatáskor a nyugati oldalánál feltárt sírokban a középbirodalom csodálatos ékszereit találta meg Khnumit és Ita hercegnők érintetlen sírjában.

Név, titulatúra[szerkesztés]

A fáraók titulatúrájának magyarázatát és történetét lásd az Ötelemű titulatúra szócikkben.
Hórusz-név
G5
Hk
n
mmAat
Hekenem-Maat
Akit Maattal [az igazsággal] dicsér
Nebti-név
G16
Hk
n
mmAat
Hekenem-Maat
Akit Maattal dicsérnek
Arany Hórusz-név
G8
U2
Aa11
xrw
Maaheru
Igazhangú
Felső‑  és Alsó‑Egyiptom királya
M23L2
ra
S12
D28 D28
D28
Nubkauré
Aranyló, mint Ré kái
Ré fia
G39N5
 
imn
n
mHAt
t
Amenemhat
Amon az élen

Források[szerkesztés]

  1. a b Dodson, Aidan, Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson (2004). ISBN 0-500-05128-3 , p.93
  2. a b Dodson & Hilton, op.cit., p.94
  • Baines, John, Málek, Jaromír. Az ókori Egyiptom atlasza, ford. Udvarhelyi László (magyar nyelven), Budapest: Helikon Kiadó Kft.. 1. kiadás: ISBN 963-208-068-8, 2. kiadás: ISBN 963-208-642-2 [1992] (2000) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap