Harmadik Oszlopos Szent Simeon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harmadik Oszlopos
Szent Simeon
szerzetes
Halála
7. század?
Kilikia
Tisztelete
TisztelikGörög ortodox egyház
Ünnepnapjajúlius 16.
Ortodox kereszténység
július 27.
Római katolikus egyház

Harmadik[1] Oszlopos Szent Simeon (latinul: Simeon Tertius), (7. század?) szír sztilita.

Élete[szerkesztés]

Nagyon kevés ismeret maradt fenn róla. Mivel mind a görög ortodox egyház, mind a kopt egyház a szentjei között tartja számon (Julián naptár: július 3., Gergely-naptár: július 16.), úgy vélik hogy az 5. században élt, a görög–kopt egyházszakadás (451) előtt. Mások a 7. századra teszik működését. Az oszlop, amelyen Simeon az életét töltötte, Hegka közelében volt, Kilikában. Simeon a hagyomány szerint villámcsapásban vesztette életét. A Római katolikus egyház Martyrologiuma Szicíliai Szent Simeonként (valószínűleg a Kilikia elírása) tartja számon július 27-i emléknappal.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Megkülönböztetendő Idősebb Oszlopos Szent Simeontól (388459) és Ifjabb Oszlopos Szent Simeontól (521592).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Simeon Stylites III című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Simeó Estilita Tercer című katalán Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]