Halványkék szemek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halványkék szemek
(The Pale Blue Eye)
2022-es amerikai film
RendezőScott Cooper
AlapműThe Pale Blue Eye
Műfaj
  • thrillerfilm
  • horrorfilm
  • rendőrfilm
  • gothic film
  • krimifilm
  • regény alapján készült film
  • rejtélyfilm
ForgatókönyvíróScott Cooper
Főszerepben
ZeneHoward Shore
OperatőrMasanobu Takayanagi
VágóDylan Tichenor
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő128 perc
Költségvetés72 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2022. december 22. (Németország)[1]
  • 2022. december 23. (limited release, Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság)[2]
  • 2023. január 6. (streaming média, Amerikai Egyesült Államok)[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Halványkék szemek (eredeti cím: The Pale Blue Eye) 2022-ben bemutatott amerikai misztikus filmthriller, amelyet Scott Cooper írt és rendezett,[3] Louis Bayard Azok a halványkék szemek című regénye alapján.[4] A főbb szerepekben Christian Bale, Harry Melling, Gillian Anderson, Lucy Boynton, Charlotte Gainsbourg, Toby Jones, Harry Lawtey, Simon McBurney, Timothy Spall és Robert Duvall látható.

2022. december 23-án került a mozikba, mielőtt 2023. január 6-án a Netflix streaming-szolgáltatáson megjelent volna.[5] Általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól.

Cselekmény[szerkesztés]

1830 októberében az alkoholista Augustus Landor nyugalmazott nyomozót a hadsereg felkéri, hogy vizsgálja ki Leroy Fry kadét felakasztását az Egyesült Államok katonai akadémiáján. Landor özvegyember, akinek lánya, Mattie néhány évvel ezelőtt megszökött.

Miután Fry-t felakasztották, a szívét eltávolították a testéből. A holttestet megvizsgálva Landor egy apró cetlitöredéket talál Fry kezében. A jelek arra utalnak, hogy nem felakasztotta magát, hanem meggyilkolták. Landor titokban Edgar Allan Poe, az akadémia egy másik kadétjának segítségét kéri. Poe és Landor arra következtetnek, hogy az üzenet egy titkos találkozóra hívta Fry-t. Miután egy tehenet és egy birkát találnak lemészárolva, kivágott szívvel, felmerül a gyanú, hogy a gyilkosság fekete mágikus rituálékhoz köthető.

Egy másik kadétot, Ballingert felakasztva találják, szívét és nemi szerveit eltávolították. Egy harmadik kadét, Stoddard eltűnik; Landor feltételezi, hogy Stoddardnak oka volt azt hinni, hogy ő a következő a sorban, akit meg fognak ölni. Landor és Poe Dr. Daniel Marquis családját gyanúsítja, aki Fry boncolását végezte. Különösen a fiára, Artemusra és a lányára, Leára gyanakodnak, aki véletlenszerű rohamokban szenved. Landor szembesíti Dr. Marquis-t, aki bevallja, hogy fekete mágiához folyamodott, hogy Leát meggyógyítsa a rohamaitól.

Poe-t elkábítják, és rátalál Artemusra és Leára, akik a rituálé szerint éppen a szívét akarják kivágni. Landor megmenti Poe-t, de az épület kigyullad, Lea és Artemus pedig meghal. A katonaság azt hiszi, hogy az ügy megoldódott, és megköszöni Landornak a szolgálatát. Poe azonban szembesíti Landort azzal a felismeréssel, hogy a Fry kezében lévő cetlitöredék kézírása megegyezik Landoréval. Nyilvánvalóvá válik, hogy Landor volt a kadétok gyilkosa.

Két évvel korábban Landor lányát, Mattie-t Fry, Ballinger és Stoddard megerőszakolta, miután részt vett az első bálján. A trauma miatt öngyilkos lett, leugrott egy szikláról. Landor úgy tett, mintha a lány elszökött volna. Feldúltan elindult, hogy megbosszulja a lányát. Frynak hagyott üzenetet, és egy magányos helyre csalta, mielőtt felakasztotta volna. Egy járőr véletlenül arra járt, így kénytelen volt otthagyni a holttestet. Lea és Artemus ellopta Fry szívét a rituáléjukhoz. Miután megölte Ballingert, Landor megcsonkította a holttestét, hogy úgy tűnjön, a kadétot ugyanaz az "őrült" gyilkolta meg, aki Fry testét is meggyalázta.

Poe elmondja Landornak, hogy van két kézírásmintás jegyzete, amelyek közvetlenül Landort kapcsolják a gyilkosságokhoz, de ehelyett elégeti őket. Landor később ott áll a sziklánál, ahol a lánya a halálba ugrott. Hagyja, hogy a lány hajszalagját ellebegtesse a szél, és azt mondja: "Pihenj, szerelmem".

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[6]
Augustus Landor Christian Bale Fekete Ernő
Edgar Allan Poe kadét Harry Melling Tasnádi Bence
Julia Marquis Gillian Anderson Náray Erika
Lea Marquis Lucy Boynton Mórocz Adrienn
Patsy Charlotte Gainsbourg Bánfalvi Eszter
Dr. Daniel Marquis Toby Jones Gyabronka József
Artemus Marquis kadét Harry Lawtey Hajdu Tibor
Hitchcock kapitány Simon McBurney Hirtling István
Mattie Hadley Robinson Dér Marus
Sylvanus Thayer főfelügyelő Timothy Spall Papp János
Jean Pepe Robert Duvall Barbinek Péter
Stoddard kadét Joey Brooks Dér Zsolt
Huntoon kadét Brennan Keel Cook Nikas Dániel
Haratio Cochrane kadét Gideon Glick
Randolph Ballinger kadét Fred Hechinger Váradi Gergely
Llewellyn Lee kadét Matt Heim Brasch Bence
Loughborough kadét Charlie Tahan Fáncsik Roland

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

2011-ben Scott Cooper leszerződött Louis Bayard azonos című regényének írására és rendezésére.[7]

Egy évtizeddel később, 2021 elején jelentették be, hogy Christian Bale lesz a főszereplője a filmnek, amelyet a Cross Creek Pictures fog gyártani.[8] Ez Bale és Cooper harmadik közös filmje. 2021-ben a Netflix mintegy 55 millió dollárért vásárolta meg a film jogait az Európai Filmpiacon.[9]

A forgatás 2021. november 29-én kezdődött Laughlintownban.[10] 2021 decemberében New Wilmingtonban lévő Westminster College-ban forgattak.[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 385038
  2. a b Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2024. április 7.)
  3. Kroll, Justin: Paramount's 'Gladiator' Sequel Rounds Out Cast With 'Moon Knight' Breakout May Calamawy & Others; 'White Lotus' Actor Fred Hechinger In Talks For Emperor Geta Role; Barry Keoghan Exits (amerikai angol nyelven). Deadline , 2023. május 18. (Hozzáférés: 2023. május 19.)
  4. Zee, Michaela: 'The Pale Blue Eye' Trailer: Christian Bale Teams With Edgar Allan Poe to Investigate a Grisly Murder in Netflix Thriller. Variety , 2022. december 7. (Hozzáférés: 2022. december 21.)
  5. Malhotra, Rahul: 'The Pale Blue Eye' Introduces Christian Bale's Grizzled Look in Eerie First Image. Collider, 2022. augusztus 30. (Hozzáférés: 2024. február 1.)
  6. ISzDb – Halványkék szemek (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. december 24.)
  7. Sneider, Jeff: Exclusive: 'Crazy Heart's' Scott Cooper to Direct 'The Pale Blue Eye'. The Wrap. The Wrap News, Inc., 2011. január 21. (Hozzáférés: 2024. február 1.)
  8. Galuppo, Mia: Christian Bale & Director Scott Cooper Re-Team On Cross Creek's 'The Pale Blue Eye' – EFM. Deadline Hollywood, 2021. február 26. (Hozzáférés: 2024. február 1.)
  9. Wiseman, Andreas: Netflix Strikes EFM Record $55M Worldwide Deal For Christian Bale Thriller 'The Pale Blue Eye'. Deadline Hollywood, 2021. március 6. (Hozzáférés: 2024. február 1.)
  10. Axelrod, Joshua: Christian Bale film 'The Pale Blue Eye' kicks off production at Compass Inn in Laurel Highlands. Pittsburgh Post-Gazette, 2021. december 2. [2021. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 1.)
  11. Sirianni, Pete: 'Cool to see': Filming for Netflix movie starring Christian Bale transforms Westminster College campus. The Tribune-Democrat, 2021. december 9. (Hozzáférés: 2024. február 1.)

További információk[szerkesztés]