Hé, Arnold! – A film

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hé, Arnold! – A film
(Hey Arnold!: The Movie)
2002-es amerikai film

RendezőTuck Tucker
Producer
  • Craig Bartlett
  • Albie Hecht
  • Marjorie Cohn
AlapműHé, Arnold!
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Craig Bartlett
  • Steve Viksten
ZeneJim Lang
Gyártás
GyártóNickelodeon Movies
Snee-Oosh Inc.
Ország Egyesült Államok
Nyelvangol
magyar szinkron
Játékidő76 perc
Költségvetés3 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2002. június 28.
KorhatárKN I. kategória (F/10452/A)
Kronológia
KövetkezőHé, Arnold! – A Dzsungel film
Kapcsolódó műsorHé, Arnold!
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Hé, Arnold! – A film témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hé, Arnold! – A film egy 2002-es egész estés animációs mozifilm, mely az azonos című rajzfilmsorozat alapján készült. A film Arnold, Gerald és Helga kalandjait követi nyomon, akik megpróbálják megakadályozni egy gazdag üzletember mesterkedéseit, aki a lakótelep helyére egy hatalmas bevásárlóközpontot akar építeni. 2002. június 28-án került a mozikba, és Magyarországon is bemutatásra került. A film szereplői és szinkronszínészei – a magyar változatban is – túlnyomórészt megegyeznek a sorozatban láthatóakkal.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy kosármeccsről hazatérve Arnold és Gerald megdöbbenve látják, hogy egy bizonyos Sheck, a FutureTech Iparvállalat vezérigazgatója azt tervezi, hogy lerombolja a teljes lakótelepet, hogy egy hatalmas bevásárlóközpontot építsen a helyére. Aznap este Helga is felfedezi, hogy az apja, Big Bob is az építkezés támogatója, hiszen így a mobilüzlete egy még nagyobb helyre költözhetne a tervezett bevásárlóközpontban. Bár Arnold iránt érzett szerelme miatt sokáig hezitál, végül az apja oldalára áll.

Arnold egy tüntetést szervez az építkezés ellen, amit Sheck emberei megfúrnak, ezért törvényellenessé nyilvánítják azt, nagymamáját pedig letartóztatják. A kudarc miatt a lakótelepen élők többen beadják a derekukat és eladják a házukat Shecknek. Miközben a lakók összepakolnak, a nagypapa elmesél egy történetet a híres „paradicsomincidensről”, azaz arról, hogyan vívták ki a városuk lakói a függetlenségüket. Arnold rájön, hogy ha ezt sikerül bizonyítani, akkor az egész lakótelep műemléki védettséget kaphatna és elkerülhetné a lerombolást. Sajnos az ezt bizonyító dokumentum időközben Sheck tulajdonába került, aki azonban ezt letagadja, és kidobja Arnoldot és Geraldot az irodájából.

Ahogy közeledik az építkezés kezdete, Arnold rejtélyes telefonhívást kap egy mély hangú illetőtől, aki azt állítja, hogy Sheck hazudik, és igenis nála van a kérdéses dokumentum. Arnold és Gerald sikeresen megszerzik az azt rejtő széf kulcsát Sheck egyik emberétől, Nick Vermicellitől. Amikor Nick észreveszi, hogy eltűnt a kulcs, egyből szól a főnökének. Közben a panzióban maradó lakók úgy döntenek, hogy ha Arnold terve nem válna be, egy alternatív módszerrel próbálják elejét venni az építkezésnek: aláaknázzák a csatornarendszert dinamittal, hogy robbanthassanak. Nem sokkal később Big Bob is csatlakozik hozzájuk, ugyanis ő rájött, hogy Nick, akit a partnerének hitt, ki akarja őt forgatni a cégéből az építkezéssel.

Bridget ügynök segítségével Arnold és Gerald bejutnak a cég főhadiszállására, és eljutnak a széfhez is, azt azonban üresen találják. Váratlanul megjelenik Sheck, kezében a dokumentummal. Közli, hogy egyik őse kormányzó volt, akit a „paradicsomincidens” idején megszégyenítettek, és az egész építkezés egyfajta kicsinyes bosszú tőle a múltbeli sérelmekért. Ezután elégeti a bizonyítékot, majd kidobatja Geraldot és Arnoldot. Sikerül megszökniük, bár küldetésüket sikertelennek érzik – mindaddig, míg a rejtélyes mély hang újra nem telefonál és nem közli, hogy érdemes lenne megszerezni a kamerafelvételeket arról, ahogy Sheck elégeti a dokumentumot.

Ekkor Arnold rájön, hogy a rejtélyes mély hang valójában Helga. Megkérdezi tőle, miért csinálja ezt az egészet, mire Helga zavarosan szerelmet vall, és megcsókolja Arnoldot. Egy busz segítségével jutnak haza, még éppen idejében. Épp akkor ér oda a polgármester és a híradó is. Arnold és Bridget egy nagy kijelzőn keresztül megmutatják mindenkinek a Sheck mesterkedéseit tartalmazó filmfelvételt, minek hatására a polgármester műemléki védettséget ad az egész városrésznek.

Sheck a helyszínre érkezik, mert nem érti, miért nem kezdődött már el az építkezés. A nagymamának hála, aki megszökött a börtönből, letartóztatják. Harold véletlenül felrobbantja a nagypapáék által elhelyezett dinamitokat, azok azonban a város helyett csak a hatalmas kijelzőt semmisítik meg. Helga letagadja, hogy szerelmes lenne Arnoldba, közli, hogy csak a pillanat hevében mondta, amit mondott. Arnold, bár efelől nincs meggyőződve, úgy tesz, mint aki elhiszi.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Angol hang Magyar hang
Arnold Spencer Klein Molnár Levente
Pataki Helga Francesca Marie Smith Kiss Virág
Gerald Johanssen Jamil Walker Smith Seszták Szabolcs
Phil nagypapa Dan Castellaneta Forgács Gábor
Gertie nagyi Tress MacNeille Bessenyei Emma
Scheck Paul Sorvino Koroknay Géza
Bridget Jennifer Jason Leigh
Halottkém Christopher Lloyd Végh Ferenc
Big Bob Pataki Maurice LaMarche Áron László
Sid Sam Gifaldi Előd Botond
Stinky Peterson Christopher P. Walberg Markovics Tamás
Rózi Lloyd Wellington Olivia Hack Bogdányi Titanilla
Jenci Horowitz Blake McIver Ewing Előd Álmos
Phoebe Heyerdahl Anndi McAfee Molnár Ilona
Harold Berman Justin Shenkarow Simonyi Balázs
Mr. Bailey Vincent Schiavelli Lippai László
Miriam Pataki Kath Soucie
Mr. Green James Keane Gyürki István
Vitello néni Elizabeth Ashley
Oskar Kokoshka Steve Viksten Koncz István
Ernie Potts Dom Irrera Imre István
Mr. Hyunh Baoan Coleman Szokol Péter

A film készítése[szerkesztés]

1998-ban a Nickelodeon berendelte a Hé, Arnold! sorozat negyedik évadát. Craig Bartlett ígéretet kapott arra, hogy ehhez kapcsolódóan elkészíthessen két egész estés filmet. 2001-ben nekiláttak az első elkészítésének, "Arnold megmenti a várost" munkacímen. Eredetileg csak tévében adták volna és DVD-n jelent volna meg, de a sikeres próbavetítések után úgy döntöttek, hogy ebből mozifilm lesz. Erre a döntésre a Fecsegő tipegők sikeres mozifilmjei után jutottak. A Hé, Arnold esetében sajnos nem volt ekkora a siker, a film rosszul teljesített. Ennek ellenére már ekkor tervezték hozzá a folytatást, a sorozat elvarratlan szálainak lezárását megvalósító Hé, Arnold – A dzsungelfilm-et. A sorozat leállítása és Craig Bartlett Nickelodeontól való távozása okán aztán közel tizenöt évig nem készült el a második film, azt csak 2017 őszén mutatták be, mint tévéfilmet.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hey Arnold!: The Movie című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]