Gyémánthajsza (Oakley-film, 2018)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyémánthajsza
(The Con Is On)
2017-es amerikai–brit film
RendezőJames Oakley
Producer
Műfajheistfilm
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2017
További információk
SablonWikidataSegítség

A Gyémánthajsza (eredeti cím: The Con Is On) 2018-ban bemutatott amerikai–brit–kanadai bűnügyi filmvígjáték, melyet Alex Michaelides és James Oakley forgatókönyvéből Oakley rendezett. A főbb szerepekben Uma Thurman, Tim Roth, Alice Eve, Sofía Vergara és Maggie Q látható.

A Lionsgate 2018. május 4-én jelentette meg korlátozott kiadásban és Video on Demand szolgáltatáson keresztül.

Cselekmény[szerkesztés]

Miután megszöknek a veszedelmes gengszter, Irina elől, Harriet "Harry" és Peter Fox ékszerrablást terveznek Los Angelesben. A pénz átvétele után azonban Harriet mindent elveszít pókeren, így csődbe jut.

Los Angelesbe visszatérve a páros egy korrupt papnak, Sidneynek dolgozik, aki 40 ezer dollárt ígér nekik egy sikeres ópiumszállításért cserébe. Közben Peter megtudja, hogy Irina nemcsak a pénz miatt van a nyomukban, hanem azért is, mert gyengéd érzelmeket táplál Harriet iránt. Sidney ugyanis egyezséget kötött Irinával, hogy a páros lépjen ki a nyilvánosság elé. Közben Peter találkozik Jackie-vel, volt feleségével, aki most a filmrendező Gabriellel van együtt. Peter elhatározza: Harriettel együtt ellopja az értékes, 5 millió dolláros gyűrűt, amit a nő az ujján visel, és odaadja Irinának, remélve, ezzel rendezi az adósságot.

A lopást a részeg Gina és Vivienne közbelépése teszi tönkre, ami miatt a feldühödött Jackie eldobja a gyűrűt, de az pont Harriet poharába kerül. Peter és Harriet elmenekül, azonban Irina üldözése miatt Harriet úgy dönt, odaadja neki a gyűrűt, ami valójában egy hamisítvány. A páros nincstelenként menekül el, de legalább elhitették Irinával, hogy kifizették az adósságot.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Uma Thurman Harriet 'Harry' Fox Németh Borbála
Tim Roth Peter Fox Galbenisz Tomasz
Alice Eve Jackie Sipos Eszter Anna
Parker Posey Gina Kisfalvi Krisztina
Maggie Q Irina Solokov Bognár Gyöngyvér
Crispin Glover Gabriel Anderson Kárpáti Levente
Sofía Vergara Vivienne Peller Anna
Michael Sirow Hans Dolmány Attila
Stephen Fry Sidney Papp János
Wilmer Calderon Vlad

A film készítése[szerkesztés]

A forgatás 2015. július 20-án kezdődött New Yorkban.[2]

2015. május 14-én jelentették be, hogy Uma Thurman lesz a főszereplője a (korábbi címén) The Brits Are Coming című ékszerrablós vígjátéknak. A projektet James Oakley rendezi saját forgatókönyve alapján, amelyet Alex Michaelidesszel közösen írt.[3] A főszerepet Kristin Chenoweth játszotta volna, a produceri feladatokat pedig Cassian Elwes, J. C. Chandor, Robert Ogden Barnum és William Clevinger látta volna el.[3] Tim Roth, Alice Eve, Sofía Vergara, Maggie Q, Parker Posey és Stephen Fry 2015. augusztus 27-én csatlakozott a filmhez.[4] Megerősítették, hogy Dave Hansen filmproducer lesz, Chenoweth részvételét azonban nem.[4][5] Elliott Michael Smith volt a koproducer a produkcióban, amelyet Manhattanben és Yonkersben forgattak.[6]

Bemutató[szerkesztés]

2018. május 4-én jelent meg a Lionsgate forgalmazásában.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyémánthajsza - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. december 8.)
  2. On the Set for 7/20/15: Daniel Radcliffe Starts Shooting 'Swiss Army Men', Meryl Streep Finishes 'Florence Foster Jenkins'”, Ssninsider.com, 2015. július 20.. [2015. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. augusztus 28.) 
  3. a b Cannes: Uma Thurman to Star in Comedy 'The Brits Are Coming' (Exclusive)”, The Hollywood Reporter, 2015. május 14. (Hozzáférés: 2015. augusztus 28.) 
  4. a b Tim Roth, Sofia Vergara, Parker Posey & More Join 'The Brits Are Coming'”, Deadline Hollywood, 2015. augusztus 27. (Hozzáférés: 2015. augusztus 28.) 
  5. Sofia Vergara Joins Uma Thurman's Heist Comedy 'The Brits Are Coming'”, Variety, 2015. augusztus 27. (Hozzáférés: 2015. augusztus 28.) 
  6. D'Alessandro, Anthony: Tim Roth, Sofia Vergara, Parker Posey & More Join 'The Brits Are Coming' (amerikai angol nyelven). Deadline Hollywood , 2015. augusztus 27. (Hozzáférés: 2016. február 7.)
  7. Billington, Alex: First Fun Trailer for 'The Con Is On' Starring Uma Thurman & Tim Roth. FirstShowing.net , 2018. április 11. (Hozzáférés: 2018. április 26.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Con Is On című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]