Gólyaorrfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Geraniaceae szócikkből átirányítva)
Gólyaorrfélék
Evolúciós időszak: Eocén - jelen
Nehézszagú gólyaorr
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids II
Rend: Gólyaorrvirágúak (Geraniales)
Család: Geraniaceae
Juss.
Típusnemzetség
Geranium
L., 1753
Nemzetségek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gólyaorrfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gólyaorrfélék témájú kategóriát.

A gólyaorrfélék (Geraniaceae) a gólyaorrvirágúak (Geraniales) rendjébe tartozó növénycsalád. A család nevét a Geranium (gólyaorr) nemzetségről kapta. A gólyaorrok mellett a családba tartoznak a muskátlik, amiket megtévesztő módon gerániumoknak is neveznek; a modern botanika ezeket a Pelargonium nemzetségbe sorolja.

A családba mintegy 800 faj tartozik, 7-10 nemzetségre elosztva, a Királyi Botanikus Kertek adatbázisa szerint. A fajokban leggazdagabb nemzetségek a Geranium (430 faj), Pelargonium (280 faj) és az Erodium (80 faj).

Lágyszárúak és félcserjék tartoznak ide. A Sarcocaulon nemzetség pozsgás növényeket tartalmaz, a többi jellemzően nem. A legtöbb faj mérsékelt vagy meleg-mérsékelt területeken él, bár vannak köztük trópusiak is. A Pelargonium nemzetség biodiverzitásának központja Dél-Afrika Cape Province területén található, meglepő változatosságú vegetatív és virágos formákkal.

Jellemzőik[szerkesztés]

A gólyaorrfélék levelei szórt állásúak, tagoltak, általában mirigyszőrök borítják. Ezekben a mirigyszőrökben termelődnek a növények (például muskátli) jellegzetes illatát adó illóolajok, amik főként a monoterpén geraniolból és citronellolból állnak. Virágaik hímnősek, körönként öttagúak, aktinomorfak, de enyhe zigomorfia is előfordul. A csészén gyakran sarkantyú található. Termésük az öt megnyúlt bibeszál összenövéséből létrejövő, ún. gólyaorrtermés (erre utal a Geranium és Erodium nemzetségek magyar neve). Éréskor kiszáradva hirtelen részekre hasad a központi oszlop mentén, a meggörbült vagy összecsavarodott részek kilövődnek vagy higroszkóposan a talajba fúródnak.

Nemzetségek[szerkesztés]

A gólyaorr (Geranium) és a gémorr (Erodium) nemzetség számos faja elterjedt gyomnövény:

A Dél-Afrikában honos muskátli (Pelargonium) nemzetség kb. 280 faja közül Magyarországon a kerti muskátli vagy sávoslevelű muskátli (Pelargonium zonale) a legelterjedtebb. A muskátlik virágai már enyhén aszimmetrikusak vagy zigomorfak.

Az 1-3 fajt tartalmazó Hypseocharis nemzetség az APG rendszerezésében opcionálisan leválasztható a gólyaorrfélékről a különálló egygénuszos Hypseocharitaceae családba (egyes régebbi források az Oxalidaceae-be sorolták). A nemzetség a gólyaorrfélék többi részének testvércsoportja, Dél-Amerika délnyugat-andoki területén őshonos.

A Rhynchotheca nemzetség az újabb osztályozások szerint a gólyaorrvirágúak Vivianiaceae családjába sorolódik.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Geraniaceae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]