Furunkulus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Furunkulus

A furunkulus (furunculus, köznapi elnevezése kelés) a szőrtüszőkre lokalizálható bőrelváltozás, ami fertőzés miatt alakul ki. Helyi gennyesedést és szövetelhalást okozhat. Több furunkulus egy helyen kialakuló csoportosulását karbunkulusnak nevezik.

Tünetei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kelések melegek, kemények, nagyon erős helyi fájdalommal járnak, és mindig egy szőrtüsző tövében alakulnak ki.

A fájdalmas, gyulladt csomók leggyakrabban a tarkótájon, a fenéken, arcon, hónaljban, belső combon alakulnak ki, de egyéb szőrrel borított testfelszínen, így a herezacskón is jelentkezhetnek.

A csomók átmérője 3-15 centiméter is lehet. Először a szőrtüszőnyílás körül bőrpír, duzzanat jelenik meg, majd kb. két nap múlva a csomó közepén fehéres-sárgás gennycsap alakul ki, mely genny kíséretében kiürül.

Furunculosis

Furunculosisnak nevezzük, ha a furunkulusok folyamatosan és nagy számban jelennek meg. A betegséget hőemelkedés, influenzaszerű megbetegedés esetenként láz is kísérheti, illetve megduzzadhatnak a regionális nyirokcsomók.

A genny az elhalt szőrtüszőt, illetve baktériumokat és fehérvérsejteket tartalmaz.

Sajnos mivel a gyulladásos folyamat a bőr mélyére terjed, a szőrtüsző elpusztul, helyén heg, lyuk alakul ki.

A furunkulus és a karbunkulus gyakrabban alakul ki cukorbetegekben és immunszupprimált egyénekben, ezért ha gyakran kiújul a betegség, akkor a hajlamosító tényezők kivizsgálása szükséges.

Oka[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Általában bakteriális eredetű a fertőzés, leggyakrabban a staphylococcus a felelős a kialakulásért. A furunkulus egy, a karbunkulus pedig több egymás mellett lévő szőrtüsző egyidejű megbetegedését jelenti. Ritkán a szőrtüszők gyulladása mellett a nyirokutak gyulladását is látjuk. A bőr gennyedését gennykeltő baktériumok, legtöbbször ún. staphylococcusok, illetve streptococcusok okozzák.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

(Angol nyelvű)