Frank Borghi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frank Borghi
Személyes adatok
Teljes névFrank Borghi
Születési dátum1925. április 9.
Születési helySaint Louis, Missouri, Amerikai Egyesült Államok
Halálozási dátum2015. február 2. (89 évesen)
Halálozási helySaint Louis, Amerikai Egyesült Államok
Állampolgárságamerikai
Magasság181 cm
Testtömeg76 kg
Posztkapus
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
?–?USA St. Louis Simpkins-Ford
Válogatottság
1949–1953USA USA9(0)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák.
SablonWikidataSegítség

Frank Borghi (Saint Louis, Missouri, 1925. április 9. – Saint Louis, 2015. február 2.) amerikai labdarúgó, kapus.

Karrierje[szerkesztés]

Borghi pályafutását eleinte baseballal kezdte, csak később váltott labdarúgásra. A kapusposzt mellett egész egyszerűen azért döntött, mert úgy érezte, nem elég tehetséges a mezőnyjátékhoz. Ezt támasztja alá az is, hogy a kirúgásokat is mindig egy csapattársával végeztette el, valamint amikor egy védés után úgy adódott, akkor is inkább a kidobást választotta a kézből kirúgás helyett. Baseballos múltja miatt rendkívül erős karjával hatalmas kidobásokra volt képes, ebből több veszélyes lehetőséget is kialakítottak csapattársai.

A rendelkezésre álló információk alapján biztosan játszott a St. Louis Simpkins-Ford csapatában, amellyel 1948-ban és 1950-ben is bajnoki címet szerzett.

A válogatottba először 1949-ben kapott meghívót, majd az 1950-es vb előtt négy selejtezőn is ő védett, ahogy magán a tornán is minden meccset végigjátszott, amíg az amerikaiak versenyben voltak. Ott volt az angolok ellen is, ahol több nagy védést mutatott be. Ez nagyban hozzásegítette csapatát az 1–0-s győzelemhez, amelyet sokan a futballtörténelem egyik legmegdöbbentőbb eredményeként aposztrofálnak.

Magánélet, érdekességek[szerkesztés]

Borghi St. Louis The Hill nevű városrészében nőtt fel. Orvosként részt vett a második világháborúban, ahol több jelentős csatában is segédkezett az amerikai csapatoknak. Tevékenysége miatt bronz kereszt-, illetve lila szív-kitüntetést is kapott.[1]

2015. február 2-án, nyolcvankilenc évesen hunyt el.[2][3] Sírja a Missouri állambeli Lemayban található.[4]

A The Game of Their Lives című filmben, amely az angolok elleni győzelemnek állít emléket, Borghit Gerard Butler alakította.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Frank Borghi, man who blanked the Brits, passes away. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 1.)
  2. St. Louis Soccer Legend Frank Borghi Dies. CBS St. Louis, 2015. február 3. (Hozzáférés: 2015. február 3.)
  3. Frank Borghi, U.S. Goalkeeper in a 1950 World Cup Stunner, Dies at 89. The New York Times, 2015. február 4. (Hozzáférés: 2015. február 4.)
  4. Frank Borghi, Findagrave. (Hozzáférés: 2015. február 15.)

Források[szerkesztés]