New York-i tűzoltóság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(FDNY szócikkből átirányítva)
New York-i tűzoltóság

MottóNew York's Bravest
Alapítva1865. július 31.
Tevékenységtűzoltás
SzékhelyMetroTech Center, Brooklyn, New York
Nyelvekangol
ParancsnokEdward S. Kilduff
Dolgozók száma14 814 (11 400 tiszt és tűzoltó, valamint 2,500 mentő)

A New York-i tűzoltóság weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz New York-i tűzoltóság témájú médiaállományokat.

A New York-i tűzoltóság (Fire Department of the City of New York, rövidítve: FDNY). A New York-i hivatásos tűzoltóság feladatai kiterjednek a nem rendőri biztonság minden területére. Ide tartozik többek között a tűzoltás, a mentőszolgálat, a műszaki segítségnyújtás, a magasból és mélyből történő mentés, a vízi mentés, a megelőző tűzvédelem, valamint a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris veszélyek elleni védekezés. Az FDNY a New York-i tüzek okainak kivizsgálásáért is felelős.

Felépítése[szerkesztés]

Az New York-i tűzoltóságnál megközelítőleg 10 700 tiszt és tűzoltó, valamint 2700 mentő dolgozik.[1] New York tűzoltói illetve rendőrei körzetekre osztva teljesítenek szolgálatot. New York 5 nagyobb körzetre van felosztva, a város területén 221 tűzoltóállomás található. A tűzoltóknak 360 tűzoltógépjárművük van[forrás?], a mentőknek pedig több száz mentőautójuk. A tűzoltók feladatkörébe tartozik, hogy felvegyék a harcot a tűzzel, illetve a műszaki segítségnyújtás. A város felhőkarcolói, alagútjai és toronyházai sajátos kihívást jelentenek a tűzoltók számára. A New York-i tűzoltók a szeptember 11-i terrortámadáskor nagy erőkkel vettek részt az oltásban illetve a mentésben.

Szeptember 11-i terrortámadás[szerkesztés]

Tűzoltó a World Trade Center romjainál

A szeptember 11-i terrortámadás során az al-Kaida két eltérített repülőgépet irányított a World Trade Center ikertornyaiba. A tűzoltók és a mentők azonnal kivonultak a helyszínre. Kiürítették az északi tornyot, majd megkezdték az oltást. Mivel a liftek már nem működtek, a tűzoltóknak a lépcsőt kellett használniuk, ahol az emberek rendezetten egymásnak segítve mentek ki az épületből.

A déli toronyba a United Airlines 175-ös járata, egy Boeing 767-es csapódott bele. A mentéshez szükség volt további segéd- és szállítóeszközökre. Nem sokkal később mindkét torony összedőlt. A támadás során szolgálatot teljesítő tűzoltók közül 343 tűzoltót maguk alá temették a leomló épületek. A tragédia után az életben maradt tűzoltók segítettek a romeltakarításban. Voltak, akik addig nem mentek haza amíg a halott barátaikat nem találták meg.

2001 után[szerkesztés]

A szeptember 11. terrortámadás után az FDNY újjáépítette magát és azóta is szolgálják New York lakosságát. A 2003-as áramkimaradáskor is sokszor hívták a tűzoltókat mert több százan ragadtak liftekben, és sokan világítottak gyertyával ami tüzet okozott.

Megjelenése a kultúrában[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:New York City Fire Department
A Wikimédia Commons tartalmaz New York-i tűzoltóság témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

  1. New York City Fire Departement – Who We Are (angol nyelven). © 2011 The City of New York. [2013. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 26.)