Független halmazrendszerek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A valószínűségszámításban a halmazrendszerek függetlensége az események függetlenségének általánosítása, és segíti a valószínűségi változók függetlenségének definiálását. Emiatt a független halmazrendszerek a valószínűségszámítás alapfogalmai közé tartoznak, és fontos tételek feltételei is tartalmazzák.

Definíció[szerkesztés]

Adva legyen az valószínűségi tér, vagyis egy σ-algebra az alaphalmazon, és egy valószínűségi mérték. Legyen a továbbiakban tetszőleges indexhalmaz és minden indexhez tartozzon egy adott halmazrendszer.

Az halmazrendszerek függetlenek, ha minden véges részhalmazára az események függetlenek, vagyis

.

Példák[szerkesztés]

Legyen és , ekkor a halmazrendszerek függetlenek, ha az és események függetlenek. Ekkor , elég csak az és eseteket vizsgálni. Az eset triviális.

  1. Ha , akkor esetén mindig , mivel a halmazrendszer egyelemű. Tehát a kijelentés mindig igaz. Hasonlóan következik .
  2. Ha , akkor a halmazrendszerek egyeleműsége miatt ()
az és események függetlensége miatt.

Általában, ha események egy családja és halmazrendszerek egy családját úgy definiáljuk, hogy minden -hez egy egyelemű halmazrendszer tartozik, akkor a halmazrendszerek családja független, ha az események családja független. Ezt az ekvivalenciát használják események függetlenségének bizonyítására.

Egy σ-algebra egy valószínűségi mezőn P-triviális, ha minden esetén vagy vagy . A P-triviális σ-algebrák minden halmazrendszertől függetlenek. Ekkor és , így egy másik halmazrendszer tetszőleges elemére. Ugyanígy is teljesül, ha . Tehát és független.

Tulajdonságai[szerkesztés]

Ha az diszjunkt felosztása (vagyis minden esetén, és ) és az halmazrendszerek családjai függetlenek, akkor az

halmazrendszerek családja is független.

Véges esetén: Ha minden halmazrendszer tartalmazza az alaphalmazt, akkor éppen akkor függetlenek, ha

minden esetén. Ekkor elegendő a definiáló egyenlőséget csak a teljes indexhalmazra vizsgálni. A esetekben az egyenlőség automatikusan következik, esetén választással.

Ha minden -re az halmazrendszer metszetstabil, akkor pontosan akkor független, ha a generált σ-algebrák függetlenek.

Alkalmazása[szerkesztés]

A független halmazrendszereket arra használják, hogy a függetlenséget átvigyék véletlen változókra. Legyen valószínűségi tér, és mértékterek. Adva legyen továbbá -ból -be illetve -be. Ha a véletlen valószínűségi változók által generált kezdeti σ-algebrák független halmazrendszerek, akkor a valószínűségi változók is függetlenek. Ez általánosítható valószínűségi változók családjára is.

Valószínűségi változók és halmazrendszerek függetlensége[szerkesztés]

A feltételes várható értékhez kapcsolódóan szó lehet valószínűségi változó és halmazrendszer függetlenségéről. Legyen valószínűségi változó, halmazrendszer. Ezek akkor függetlenek, ha és kezdeti σ-algebrája független a fenti értelemben.

Általánosítása[szerkesztés]

A σ-algebrák függetlensége a feltételes várható érték segítségével kiterjeszthető feltételes függetlenséggé. Ez szintén átvihető valószínűségi változókra.

Források[szerkesztés]

  • Achim Klenke. Wahrscheinlichkeitstheorie, 3., Berlin Heidelberg: Springer-Verlag (2013). ISBN 978-3-642-36017-6 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Unabhängige Mengensysteme című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.