Fény Hermetikus Testvérisége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Fény Hermetikus Testvérisége (angolul: Hermetic Brotherhood of Light) egy igen vitatott eredettel rendelkező ezoterikus szervezet, melyről nagyon kevés információ áll rendelkezésre.

A legtöbb forrás úgy tartja, hogy a Fény Hermetikus Testvérisége a késő XVIII. századi "Fratres Lucis"-ból, illetve a német Arany- és Rózsakereszt Rendje magas fokozatú kvázi-szabadkőműves szervezettől eredeztethető.

Különféle ezoterikus szervezetek eredeztették magukat előszeretettel egy ilyen nevű testvériségtől, így például az Ordo Templi Orientis vagy az amerikai Fény Egyháza(en). Sok szerző továbbá összemossa a szervezetet a Luxori Hermetikus Testvériséggel. Feltételezések szerint az OTO-t alapító Karl Kellner és az amerikai Paschal Beverly Randolph is tagja volt a Fény Testvériségének, ezeket az állításokat azonban egyelőre nem támasztja alá semmi.

Szervezetek, melyek önmagukat a Fény Hermetikus Testvériségétől származtatják:

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hermetic Brotherhood of Light című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó irodalom[szerkesztés]