Ezra Bridger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ezra Bridger
Csillagok háborúja-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenéseStar Wars: Lázadók Pilot
MegalkottaDave Filoni
MegszemélyesítőjeEman Esfandi (Star Wars: Ahsoka)
HangjaTaylor Gray
Magyar hangBerkes Bence
Epizódok száma38
hajszínsötét kék
szemszínkék
bőrszínréz
magasság165 cm
súly50 kg
Ezra Bridger adatai
Valódi neveEzra Bridger
Születési neveEzra Bridger
BeceneveKölyök,
Shorty
ÁlneveDev Morgan,
Jabba a Hutt,
Lando Calrissian
Fajaember
Nemeférfi
Életkora19
SzületettY. e. 19
Elhunytnem ismert
KépességeiErő használata
FoglalkozásaJedi,
padavan,
lázadó sejt tagja
TitulusaJedi-padavan
HívójeleLidérc 6
CsaládjaAnyja: Mira Bridger
Apja: Ephraim Bridger
SzüleiAnyja: Mira Bridger
Apja: Ephraim Bridger
LakóhelyeLothal
VallásaJedi
NemzetiségeLothali lakos
FrakcióJedi rend,
Felkelők Szövetsége
Mester(ek)Kanan Jarrus,
Yoda (informális),
Fehér Loth-farkas (útmutatóként)
A Wikimédia Commons tartalmaz Ezra Bridger témájú médiaállományokat.

Ezra Bridger a Csillagok háborúja kitalált univerzumának része a Disney által létrehozott kánonban. A Star Wars: Lázadók című sorozatban tűnt fel először melynek főszereplője is. Eddig még csak a sorozatban jelent meg.

Ezra egy 14 éves fiú, aki 7 éves korától az utcán élt, szülei eltűntek. Erőérzékeny, utcai tolvajlásokból tartja fenn magát, különösen a Biroldalmiaknak szeret bosszúságot okozni. A „Szellem” legénységével való találkozásakor gyökeresen megváltozik az élete, Kanan Jarrus szárnyai alá veszi a fiút, és jedit nevel belőle. Ezra saját fénykardját is összerakja, amihez egy ősi Jedi-templomból szerez kristályt, amitől kék színű lesz a pengéje. A templomban, ahol szembenéz legnagyobb félelmeivel, Yoda hangja kíséri végig.

Bridger a történet során padavanná válik, végül méltó ellenfele lesz az Inkvizítor-nak a Mustafar feletti csatában. Bizonyítja képességeit, hogy míg eleinte nem hisz magában, addigra a párbajban már egyetlen mozdulattal leveszi Jarrus fénykardját az Inkvizítor övéről az Erő segítségével. Bridger túléli a párbajt, az Inkvizítor meghal. Bridger és társai visszatérnek a második, harmadik és a negyedik, végső évadban is.

Története[szerkesztés]

Gyermekkor[szerkesztés]

Ezra Bridger YE 19-ben született a Birodalom napján. Szülei Myra Bridger és Ephraim Bridger, akik egy birodalmi rádiót használtak, hogy megfigyelhessék, mit csinál a Birodalom Lothalon. Azonban ez az életukbe került, elfogták és bezárták őket egy birodalmi börtönben, amikor Ezra hétéves volt. Ezután Bridger egyedül maradt, a saját szabályai szerint élt, lopkodott birodalmi rohamosztagok sisakjait. Ezra egy rádiótoronyban élt, amit Ezra Tornyának nevezett el.

A Lázadók közt[szerkesztés]

Találkozás a Szellemmel

Ezra Bridger élelem után kutat Lothal fővárosában, amikor egy kereskedőt vesz észre akit éppen le akarnak tartóztatni. Ezra elveszi az egyik tiszit kommunikátor és elküldi onnan a birodalmiakat, ezalatt ő néhány jogánt lop az eladótól. Ekkor észrevesz néhány lázadót akik ellopnak pár ládát. Két ládát elvisz de a csapat követni kezdi. Végül egy TEI jelenik meg ami rátámad, de egy hajó kilövi majd felveszi a fedélzetre.

Ezra elkapása

A csapat elmegy egy hajóhoz, hogy kiszabadítson néhány vukit a birodalom fogságból. A csapat már elindulás amikor kiderül, hogy ez csapda. Ezra elindulás, hogy figyelmeztesse őket de későn érkezik. A csapat szerencsére megmenekül, de Ezrát elkapja Kallus ügynök.

A csillagrombolói akció Ezra kiszabadul a cellájaból, visszaszerzi a felszerelését és megtudja, hogy a vukikat a Casselre szállítják. Eközben a a Szellem visszatér, hogy kimentse. Hirtelen egy szellőzőből kiugrik és Zeb leüti, mert azt hiszi, hogy rohamosztagos. Amikor mindenki a hajón van Sabin felrobban egy hangárt, hogy kijussanak.

A Kessel-i bánya

Ezra, Kanan és a többiek a Kessel-i bányára mennek, hogy kiszabadítsák a vukikat. Amikor meg akarnak szökni rájuk támad Kallus ügynök és a rohamosztagosok. Hera felszáll, Kanan pedig előveszi a fénykardját, hogy megvedje a vukikat. Ezra eközben megment egy kisvukit, de egy rohamosztagos követi. Kanan megmenti a vukik pedig egy hajóval távoznak.

Visszatértek a Lothalra, és Ezra visszamegy a tornyában. Kanan választást ajáll neki: megtarthatja a fénykardját vagy megtanitja hasznalni az erőt.

Padavanként[szerkesztés]

Ezrát Kanan Jarrus kezdte el tanítgatni. Eleinte gyenge és ügyetlen volt, de egyre jobban ment neki. Egyik edzésén látomása alatt az összes lövést a célra hárította. A fiú fejlődése később meg is látszik amikor a Mustafar felett történő harcban könnyen leveszi az Inkvizítor övéről mestere fénykardját.

Ezra a következő években egyre jobban kitanulta a jediséget. Ahsoka Tano és Kanan mellett cseperedett saját fénykardot készített és több hírhedt harcossal is( Maul,Darth Vader, Inkvizítorok,stb.) összecsapott.

Mestere, Kanan a negyedik évadban, a Lothalon halt meg, amikor Pryce kormányzó két AT-AT lépegetővel felrobbantotta a Birodalom üzemanyag raktárát, ezzel kioltva Kanan életét. Ezután Ezrát megpróbálta a Császár az oldalára állítani, de nem sikerült.

Fegyverei[szerkesztés]

Egy energiacsúzli, és később egy dupla rácsos guard shoto (tonfa-jellegű, merőleges markolattal is ellátott)[1] kék fénykard, beépített kábító fegyverrel.[2]

Ezután egy átlagosabb, recés markolatú zöld fénykardot és egy sugárvetőt használt.

Megjelenése[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]