Evanescence

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Evanescence
Információk
EredetAmerikai Egyesült Államok
Alapítva1995
Aktív évek1995–jelen (szünet: 2007–2009, 2012–2015)
Műfajalternatív metal
KiadóEpic
Wind-up
EMI
Tagok
Amy Lee
Jen Majura
Tim McCord
Troy McLawhorn
Will Hunt
Korábbi tagok
Terry Balsamo
Ben Moody
David Hodges
Rocky Gray
John LeCompt
Will Boyd

Az Evanescence weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Evanescence témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Evanescence egy amerikai rockegyüttes, az Arkansas-beli Little Rockban alakult 1995-ben. Alapítói Amy Lee énekes/billentyűs és Ben Moody gitáros. Az első privát felvételek után a zenekar elkészítette a Fallen című albumát, melyet a Wind-up adott ki 2003-ban. A Fallen több mint 17 millió példányban kelt el világszerte, és ez az album segítette hozzá a zenekart a Grammy-díjhoz. Egy évvel később az Evanescence első élő felvételes albumát, az Anywhere but Home-ot több mint 1 millió példányban értékesítették a világon. 2006-ban a zenekar bemutatta második stúdióalbumát, a The Open Doort, mely 6 milliónál is több példányban kelt el.

A zenekar felállása gyakran változott: David Hodges 2002-ben, az alapító Moody 2003-ban, Will Boyd basszusgitáros 2006-ban hagyta ott a zenekart. Őket követték John LeCompt gitáros és Rocky Gray dobos 2007-ben. Az utóbbi két távozás hézagokat hagyott a zenekar soraiban, melyeket ideiglenes tagokkal pótoltak. Az Evanescence 71. helyezést kapott a Decade Legjobb Előadók (Best Artists) kategóriáján.

2009-ben kihirdették az Evanescence végleges felállását, a harmadik stúdióalbumuk készítését 2011. október 11-én adtak ki. A lemezeladások alapján (127 ezer kelt el belőle az első héten) a Billboard 200-on az 1. helyen nyitott. Az Examiner.com közzétette, hogy négy másik Billboard kategóriában is első helyen debütált: Rock Albums, Digital Albums, Alternative Albums, Hard Rock Albums. Az első dalt, a „What You Want”-ot 2011. augusztus 9-én mutatták be. A második számot, a „My Heart Is Broken”-t 2011. október 31-én küldték el a rádióknak. Az együttes jelenleg az új felvételek előkészítésként közös turnén van a The Pretty Reckless és a Fair to Midland zenekarokkal.

Formációk[szerkesztés]

1995–2001[szerkesztés]

Az Evanescence-t Amy Lee zongorista, dalszövegíró, énekes és Ben Moody szólógitáros, dalszövegíró alapította. 1994-ben találkoztak egy ifjúsági táborban, Little Rockban. Moody ekkor hallotta Lee-t zongorán játszani az „I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)” című dalt a Meat Loaftól. Az első közös daluk a Solitude és a Give Unto Me, amit Lee írt, a My Immortal és Understanding pedig Moody szerzeményei. A dalokat közösen adták ki és osztoztak a bevételen.

Lee és Moody dalai közül kettőt játszott egy helyi rádióállomás, növelve ezzel a zenekar hírnevét és az igényt egy koncertre. A zenekar végül fellépett élőben, és az egyik legnépszerűbb együttes lett a környéken. Több kísérleti név után, mint a Childish, Intentions és Stricken, végül az Evanescence nevet kapta a zenekar, melynek jelentése „eltűnés”, „elhalványulás” (az evanesce szóból ered, jelentése „eltűnni”).

Két EP anyagot adtak ki. Az első egy a saját nevüket viselő Evanescence EP (1998), amiből 100 példányt készítettek és adtak el a zenekar korai, élő fellépésein. A második a Sound Asleep EP, amit Whisper EP (1999)-ként is ismerhetünk. Mindkét EP a Bigwig Enterprises által került kiadásra. Az első teljes hosszúságú demo CD-jük az Origin. 2500 példányt készítettek és adtak el a koncertjeiken. Egy rádióinterjú közben Lee és Moody a régebbi számaik letöltésére bátorította rajongóit.

2002–2005[szerkesztés]

2003 elején az együttes kibővült Amy Lee és Ben Moody barátaival, John LeCompttal, Rocky Gray-jel és Will Boyddal. Mindegyikőjük dolgozott az Evanescence korai számain. Közben aláírták az első lemezszerződésüket a Wind-up Recordsszal, és elkezdték az első stúdióalbumuk, a Fallen munkálatait. Miközben kiadót kerestek, az Evanescence elfogadta a Nintendo játék vállalat ajánlatát, hogy lépjenek fel a „Nintendo Fusion Tour”-on.

A Fallen 43 hétig volt a Billboard Top 10-es listáján, hétszeres platinalemez lett az USA-ban, és több mint 15 millió példányt adtak el belőle világszerte, ebből 7 milliót az USA-ban. 104 hétig szerepelt a Billboard 200-as listáján, és egyike lett annak a 8 albumnak, melyek legalább 1 évet töltöttek a Billboard Top 50-es listáján.

2003. október 22-én Moody elhagyta az együttest az Európai Fallen turné alatt, személyes eltérések miatt. Pár hónappal később Amy Lee ezt nyilatkozta egy interjúban: „...elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogyha nem változtatunk, nem tudtunk volna még egy albumot elkészíteni.” Ez egy kicsit zavaró lehet, mivel a Fallen album kiegészítőjében az szerepel, hogy Moody és Lee a legjobb barátok voltak. Lee azt mondta, hogy nagy megkönnyebbülés volt, hogy Moody elment, mivel csak feszültséget keltett az együttesben. Egy interjú alkalmával Lee azt mondta: „Nem tudom, hogy pontosan miért vártam tőle többet, mint a popkultúra hatását és sablonosságot. Ez alatt azt értem, hogy ő a lemezek eladására koncentrált, az emberek igényeit akarta kiszolgálni, és ebből sok vita volt. Én valami sokkal művészibb és furcsább zenét, ő pedig az emberek ízlésének megfelelő zenét szeretett volna alkotni.”

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Év Kislemez Album
2003 Bring Me to Life Fallen
Going Under
My Immortial
2004 Everbody’s Fool
2006 Call Me When You’re Sober The Open Door
2007 Lithium
Sweet Sacrifice
Good Enough
2011 What You Want Evanescence
My Heart Is Broken
2012 Lost in Paradise
2017 Imperfection Synthesis
2018 Hi-Lo
2019 The Chain Nem jelent meg albumon
2020 Wasted on You The Bitter Truth
The Game Is Over
Use My Voice
2021 Better Without You

Videóklipek[szerkesztés]

Év Videóklip Rendező(k)
2003 Bring Me to Life Philipp Stölzl
Going Under
My Immortial David Mouldy
2004 Everybody's Fool Philipp Stölzl
2006 Call Me When You're Sober Marc Webb
Lithium Paul Fedor
2007 Sweet Sacrifice P.R. Brown
Good Enough Marc Webb és Rich Lee
2011 What You Want Meiert Avis
2012 My Heart Is Broken Dean Karr
2013 Lost in Paradise Blake Judd
2017 Imperfection P.R. Brown
2018 Hi-Lo
2020 The Chain
Wasted on You
The Game Is Over
Use My Voice Eric D. Howell
2021 Better Without You

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Evanescence című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Evanescence
A Wikimédia Commons tartalmaz Evanescence témájú médiaállományokat.