Eternal Tears of Sorrow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eternal Tears of Sorrow
Információk
EredetFinnország Pudasjärvi
Alapítva1994
Aktív évek1994–2001, 2005-napjainkig
MűfajMelodikus death metal
Szimfonikus metal
Thrash metal (korai albumok)
KiadóSuomen Musiikki, Spinefarm, X-Treme, Drakkar, NEMS, Fono, Massacre, King, Marquee/Avalon
Kapcsolódó előadókFor My Pain..., Kalmah, Tarot, Turmion Kätilöt, To/Die/For, Soulrelic, Catamenia
Tagok
Altti Veteläinen
Jarmo Kylmänen
Jarmo Puolakanaho
Mika Lammassaari
Janne Tolsa
Juho Raappana
Korábbi tagok
Olli-Pekka Törrö
Pasi Hiltula
Antti-Matti Talala
Antti Kokko
Petri Sankala
Risto Ruuth

Az Eternal Tears of Sorrow weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Eternal Tears of Sorrow témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Eternal Tears of Sorrow (rövidítve EToS) egy finn melodikus death metal együttes, amit 1994-ben alapítottak Pudasjärvi-ban. Dalszövegeik, illetve a lágy szintetizátor dallamok a gothic metal hatását mutatják.

Története[szerkesztés]

Jarmo Puolakanaho, Altti Veteläinen és Olli-Pekka Törrö 1994-ben alapították a zenekart, számos próbálkozás után. Az első az Andromeda volt, ami death/doom/thrash metalt játszott, de az háttérbe került, mert 1992-ben leégett próbatermüket nem tudták pótolni, ezért egy kisebb projektbe kezdtek (Moshington D.C., röviden M.D.C. néven) és elkészítették demójukat, 1993 őszén, Beyond The Fantasy címmel.

1994-ben újra demófelvételekbe kezdtek, ez volt a The Seven Goddesses of Frost. Ekkor döntöttek úgy, hogy nevüket egy sokkal komolyabbra cserélik, ez lett az Eternal Tears of Sorrow.[1]

1994 és 96 között néhány daluk válogatásalbumokon is szerepelt, amik Európában és Kanadában jelentek meg, ezután vették fel bemutatkozó albumukat a Sinner's Serenade-t, de legalább egy évig tartott, míg az megjelenhetett az X-Treme Records (kis svéd underground kiadó) gondozásában. Miután a saját pénzükből felvették második, Vilda Mánnu címet viselő albumukat, szerződést kötöttek a Spinefarm Records-szal.

Harmadik nagylemezükön, a Chaotic Beauty-n már három új tag dolgozott, míg Olli-Pekka Törrö elhagyta a zenekart. Ezután közös európai turnéra indultak a szintén finn Nightwish és Sinergy együttessel.

A negyedik albumuk az A Virgin and a Whore felkerült a finn albumeladási legjobb negyven helyezettje közé, ezt követően pedig bejelentették, hogy szünetet tartanak, majd 2003 januárjában felbomlottak. 2005 februárjában bejelentették visszatérésüket és kiadták a Before the Bleeding Sun címet viselő ötödik nagylemezüket 2006 áprilisában (Oroszország és Japán kivételével, ahol később jelent csak meg).[2] Ez az album szintén felkerült a finn albumeladási listára, ezúttal a 26-ik helyre. A 66 hónapig tartó koncertszünetet 2006 végén szakították meg, Petri Sankala és Janne Tolsa helyett átmenetileg Tuomo Laikari és Veli-Matti Kananen állt be koncertek alkalmával.

2008-ban Jarmo Kylmänen, aki 2005 óta dalszerzőként erősítette a csapatot, teljes jogú taggá vált. Nem sokkal később Petri Sankala kilépett az együttesből egészségügyi okokra hivatkozva. 2009 áprilisában pedig Risto Ruuth hagyta el a zenekart, aki helyére Mika Lammassaari érkezett és rögtön próbálni is kezdtek az eredetileg májusra tervezett, de elhalasztott fellépésekre.

A hatodik nagylemez a Children Of The Dark Waters 2009 májusában jelent meg. Finnországban a Suomen Musiikki, Európa többi részén a Massacre Records volt a kiadó, míg Ázsiában a Marquee/Avalon vállalta a lemez terjesztését. Az albumról pedig megjelent a Tears of Autumn Rain című kislemez Európában és Japánban, valamint az együttes Myspace oldalán. A címadó számon kívül helyett kapott rajta a második lemezükön szereplő Vilda Mánnu is. A Children of the Dark Waters ezúttal már a 19. helyet érte el a finn albumeladási listán.

Jelenleg turnéjuk befejezésre koncentrálnak és nekiláttak a hetedik albumuk készítésének, ami előreláthatólag 2012 elején fog a boltokba kerülni.[3]

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Demók[szerkesztés]

  • The Seven Goddesses of Frost – (1994. május)
  • Bard's Burial – (1994. október)

Az együtteshez köthető demók[szerkesztés]

  • The Fourth Dimension – (még Andormeda néven, 1992 májusában)
  • II (befejezetlen demó) – (még Andormeda néven, 1992 augusztusában)
  • DWN (instrumentális demó) – (még D.W.N. néven, 1993 júniusában)
  • Beyond the Fantasy – (még M.D.C. néven, 1993 októberében)

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

  • Altti Veteläinen – vokál és basszusgitár (1994 óta)
  • Jarmo Kylmänen – tiszta vokál (2008 óta)
  • Jarmo Puolakanaho – gitár (1994 óta)
  • Mika Lammassaari – gitár (2009 óta)
  • Janne Tolsa – szintetizátor (2005 óta)
  • Juho Raappana – dobok (2008 óta)

Korábbi tagok[szerkesztés]

Az albumokon közreműködő előadók[szerkesztés]

Turnék alkalmával közreműködő előadók[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az együttes hivatalos története a kezdetekről. [2011. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 1.)
  2. Az együttes hivatalos története a visszatérésről. [2011. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 1.)
  3. Puolakanaho, Jarmo: A következő album. [2011. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 1.)