Eran Spahbod Surena

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eran Spahbod Surena
Születetti. e. 84
Pártus Birodalom
Meghalti. e. 52 (31-32 évesen)
Pártus Birodalom
ÁllampolgárságaPártus Birodalom
RendfokozataSpahbed
Csatái
A Wikimédia Commons tartalmaz Eran Spahbod Surena témájú médiaállományokat.

Eran Spahbod Surena (Surena, Suren) párthus hadvezér, a Suren-ház tagja és a rómaiak legyőzője volt a Carrhae-i csatában.

Leírása[szerkesztés]

Kr. e. 54-ben, Surena volt a parancsnoka II. Orodes csapatainak. Bár hivatalosan a király állt a hadsereg élén, a rómaiakhoz hasonlóan a perzsáknál is volt egy olyan legmagasabb katonai rang, amelyet az uralkodó adományozott; Eran-spahbed (Eran-spahbod) néven. Az Eran-spahbed hatáskörébe tartozott az összes katonai kérdés a Szászánida Birodalomban, ő volt a hadügyek legfőbb felelőse, az uralkodó után közvetlenül ő következett a parancsnoki hierarchiában.

A Carrhaei (Harrán a mai Törökországban) csatájában, a parthusok Surena által vezetett hadseregének kiváló felszerelése és okos taktikája, mellyel a rómaiakat a sivatag közepére csalta, tette lehetővé, hogy legyőzzék a számszerűen magasabb létszámú, Marcus Licinius Crassus vezette római sereget. Ez a csata a rómaiak vereségei közül az egyik legrégebbi és legfontosabb volt.

Plutarkhosz görög történetíró leírásában Surena, mint "rendkívül megkülönböztetett ember szerepelt, aki gazdagságban, születésben és a neki járó tiszteletben a király után a következő helyen állt: bátorságban és képességben a legjelentősebb volt a párthus időkben.

A név "Surena" alakban később is népszerű maradt Iránban. A "Surena", vagy Sûrên a név görög és latin formája. A név "Suren" alakja ma is gyakori Örményországban. A Suren név jelentése: "hősi".

Források[szerkesztés]

  • Iran Camber Society [1]