Eifel forrópont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Föld 45 forrópontja. 8-as számmal az Eifel forrópont

Az Eifel forrópont a Föld forrópontjainak egyike Nyugat-Németország területén. Jelenleg is aktív helynek számít, mivel utóvulkáni aktivitás észlelhető a területen, illetve csak nemrég[* 1] volt az itteni vulkán kitörése.

A forrópont a korai miocén időszakban, megközelítőleg 30 millió évvel ezelőtt alakult ki egy, a harmadidőszakban elején kezdődött törésrendszerben. Még nem tisztázott, hogy a kialakulása a litoszféra lepusztulása vagy a feláramlás okozta elkeveredés számlájára írható.

Elhelyezkedés[szerkesztés]

A forrópont Koblenztől mintegy 30 km-re nyugatra helyezkedik el. Északi részén van a Laacher See, déli részén a Weinfelder Maar és a Schalkenmehrener Maar található.

A forrópont jelenleg délnyugati irányban mozog. Vulkáni mezők maradványai találhatóak a jelenlegi helyzettől északkeleti irányban, valamint két területen aktivitásra utaló jelek tapasztalhatóak. Ezek közül a fiatalabb a Laacher See környékén található, ez közelítőleg fél millió évvel ezelőtt alakult ki.

Mivel geológiai értelemben a forró pont aktívnak, legfeljebb nyugvónak számít, további kitörések várhatóak. A kitörések a szupervulkán köznapi kategóriába esnek.

Ismert aktivitások[szerkesztés]

  • 13 080 éve nagyjából 20 km3-nyi anyagot bocsátott ki a Laacher See helyén működő vulkán. A kitörési oszlop feltehetően mintegy 20 km magasságba emelkedett.[1]

Galéria[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Geológiai értelemben

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eruption of the Laacher See volcano redated. Science Daily. (Hozzáférés: 2024. május 8.)

Források[szerkesztés]

  • (2005. december 13.) „Shear-wave splitting around the Eifel hotspot: evidence for a mantle upwelling”. Geophysical Journal International 163 (3). DOI:/10.1111/j.1365-246X.2005.02636.x.