ELVO

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ELVO
TípusRészvénytársaság
Alapítva1972
SzékhelySzaloniki, Görögország
VezetőkSamy Katsav
Dani Ziv
Aristides Glinis (2021.)
Iparágjárműipar
FormaAnonymi Etaireia
Termékekszemélyautók, buszok, teherautók, katonai járművek
Árbevétel108.2 millió euró (2012)
Alkalmazottak száma380

Az ELVO weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz ELVO témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az ELVO (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, „görög gépjárműipar”) egy görög járműgyártó cég, amelynek székhelye Szalonikiben található. 1972-ben Steyr Hellas néven alapították, jelenlegi nevét 1987-ben vette fel.[1] Főleg buszokat, teherautókat, katonai járműveket gyárt.

Történelem[szerkesztés]

Kezdetben Steyr Hellas S.A. néven Steyr és Puch teherautók, motorkerékpárok és mezőgazdasági traktorok összeszerelésével és gyártásával foglalkozott. A görög katonai és állami hatóságok jelentős teherautó- és buszmegrendelései gyorsan lendületet adtak a cégnek. A traktorgyártó részleg az 1980-as években megszűnt, mivel a vállalat a katonai járművekre összpontosított. 1986-ban megváltoztatta a nevét ELVO-ra.

2000-ben a céget részben privatizálták, amikor a görög Mytilineos fémipari és gépészeti csoport megszerezte a részvények 43%-át, és átvette a vállalat irányítását. 2009-ben a vállalat komoly pénzügyi problémákkal küzdött a lecsökkent megrendelések miatt. 2010-ben ismét a görög állam tulajdonába került.

2019-ben a görög kormány nemzetközi pályázatot írt ki az ELVO részvényeinek eladására.[2] A jelek szerint 2020-ban sikeresen lezárult a cég eladása egy izraeli érdekeltségű konzorciumnak, amelybe a Plasan Sasa Ltd., a Naska Industries SK Group és a görög vállalkozó, Aristidis Glinis tartozik. Források szerint az izraeli konzorcium tette a legmagasabb ajánlatot az ELVO[3] eszközeinek értékesítésére kiírt nyilvános pályázaton, és azt ígérte, hogy a következő öt évben 95 és 135 millió euró közötti befektetést hajt végre.[4]

A felvásárlás 2021. február 14-én ért véget,[5] amikor az izraeli konzorcium átvette az irányítást az ELVO járművek gyártása felett, amelyben a görög fegyveres erők is érdekeltek voltak.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]