EA6

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
EA6
Paneheszi temetkezési helye
Oszlopok a sírban
Oszlopok a sírban

ElhelyezkedésAmarna
Itt talált múmia
Díszítésfestett domborműves
Alaprajz
Előző
Következő
EA5
EA7
EA6 (Egyiptom)
EA6
EA6
Pozíció Egyiptom térképén
é. sz. 27° 39′ 42″, k. h. 30° 54′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz EA6 témájú médiaállományokat.

Az EA6 jelű sír egy egyiptomi sír Amarnában; Ehnaton fáraó egyik hivatalnoka, Paneheszi számára készült. Az amarnai sziklasírok között, a királysírtól északra helyezkedik el.

Leírása[szerkesztés]

Paneheszi sírja a királysírnak helyet adó váditól északra elhelyezkedő hat sír, az ún. Északi sírok közül az EA6 jelet viselő.[1] Az északi sírok általánosságban nagyobbak, mint a királysírtól délre elhelyezkedők. Paneheszi sírja Merirééhez hasonlóan arról ismert, hogy ábrázolják benne Aton nagy templomát, valamint a királyi családot.

A sír az amarnai sírokra jellemzően egyenes tengelyű. A kopt időkben külső csarnokát megnagyobbították és keresztény templomnak használták; apszisa elé mély vízmedence került bemerüléshez.[2] Datálása alapján a sír Ehnaton uralkodásának 10. évére tehető annak alapján, hogy a királyi pár lányai közül csak négyet ábrázolnak benne; Atonnak még a korábbi névváltozata látható a kártusban (ez körülbelül ebben az időben változott meg).

Díszítése[szerkesztés]

A bejárat ajtókeretének felső paneljén az uralkodó képei láthatóak; baloldalt Alsó-, jobboldalt Felső-Egyiptom koronáját viseli. Mögötte Nofertiti látható, baloldalt khat fejdíszben, jobboldalt közismert, lapos tetejű kék koronájában. Az uralkodópár valószínűleg kenyeret mutat be áldozatként; lányaik közül csak a legidősebb, Meritaton kíséri őket. A lentebb látható jeleneteken Ehnaton hepres koronát visel, Nofertiti a kék koronáját, és ismét ételt áldoznak. Ez alatt egy kettős jeleneten Ehnaton és Nofertiti az oltár előtt állnak három legidősebb lányukkal; baloldalt füstölőt égetnek, jobboldalt italáldozatot mutatnak be, Ehnaton mindkét jelenetben hepres koronában, Nofertiti baloldalt a lapos koronában, jobboldalt a fejére simuló fejékben. A hercegnők szisztrumot ráznak. Két törpe jelenléte arra utal, Nofertiti húga, Mutbenret is szerepelhetett az ábrázoláson, valószínűleg a hercegnők mellett vagy felett.[3]

Ehnaton és Nofertiti áldozatot mutat be. Lepsius rajza
Oszlopok a sírban

A bejárati folyosó két oldalán Ehnaton és Nofertiti szehem-jogart felemelve tisztelegnek a Nap előtt, három legidősebb lányuk szisztrumot ráz. Az egyik oldalon a király hepres koronát visel, Nofertiti alakja sérült, fejéke nem megállapítható. A királyné mellett hosszasan sorolják címeit: „az örökösnő, nagy kegyben álló, Felső- és Alsó-Egyiptom úrnője, a szép arcú, ki vidám a két tollal, ki lecsillapítja a király szívét otthon; a szeretett nagy királyi hitves, a Két Föld úrnője, Nofertiti”. [3] A másik oldalon a király füstölőt éget sólyomfejű kanálban, a királyné pedig lótuszcsokrot mutat be az istennek. Mindketten díszes atef-koronát viselnek, Ehnaton hármas atef-koronát ureuszokkal és tetején napkorongot tartó sólymokkal, Nofertiti kettős atef-koronát ureuszokkal, ureuszforma fejpánton, khat fejéken.[3][4] Az ez alatti regiszterben Mutbenret látható két törpéje, két szolgája és négy szolgálólánya kíséretében. Ez alatt Paneheszi látható, amint Atonhoz és a királyhoz imádkozik.[3]

Az eredetileg négyoszlopos külső csarnok ajtókeretét belülről imaszövegek díszítik, fölöttük Panehszi térdelő alakja imádja az isten és a királyi pár nevét tartalmazó kártusokat. A helyiség többi jelenete:

A déli falon, keleti oldal: Paneheszi a megjelenések ablaka alatt; az ablakban Ehnaton, Nofertiti és Meritaton állnak, a királyné átkarolja lányát. Maketaton és Anheszenpaaton átölelik egymást a megjelenések ablaka mögötti helyiségben, Nofernoferuaton Ta-serit Anheszenpaaton karját fogja. A hercegnőket két dajka kíséri. Az alsó regiszterben Paneheszit háza népe üdvözli hazatérésekor.

A déli falon, nyugati oldal: Ehnaton Alsó-Egyiptom vörös koronáját viseli, Nofertiti rövid núbiai parókát; virágokat áldoznak Atonnak, négy legidősebb lányuk mögöttük áll, a két idősebbnél nem látni, mit tartanak a kezükben, Anheszenpaatonnál és Nofernoferuaton Ta-seritnél virágok, mint szüleiknél.

A keleti falon: a királyi család kocsin utazik, Ehnaton és Nofertiti saját kocsiját hajtja, mindketten kék koronában, Nofertiti bal kezében ostorral. Mögöttük két kocsin két-két hercegnő, majd három kocsin hat szolgálólány. A családot katonák kísérik. A jobb felső sarokban látszik a városközpontban álló palota is, a Megjelenések ablakával. Ez alatt a fal alatt lépcső vezet le egy díszítetlen sírkamrába. Néhány falszakasz befejezetlen.

A nyugati falon: a falszakasz alsó részét kivájták a koptok, amikor templommá alakították a helyiséget. A felső falszakaszon a nagy Aton-templom látható, amiben a királyi család épp látogatást tesz. Látható a szentély, ahol a szent benben-kő mellett a király szobra áll. Ehnaton és Nofertiti emelvényen állnak az oltár előtt, Nofertitinek csak a körvonalai látszanak. Italáldozatot mutatnak be. Meritaton kenyeret áldoz, Maketaton és Anheszenpaaton szisztrumot ráz. A hercegnőket két dajka és három szolgáló kíséri.

Az északi falon: Ehnaton ételáldozatokkal teli tálat mutat fel, Nofertiti mögötte áll és vagy a kezét emeli fel, vagy virág-, esetleg ételáldozatot, a jelenet sérültsége miatt nem látható. A kopt időkben a falszakasz egy részét kivájták, az egykori álajtó helyén szentélyfülkét alakítottak ki. Több helyen a koptok vakolattal borították a falat, majd saját dekorációjukat festették rá (egy szent képét és virágmotívumokat), ez később lepergett.

A belső csarnokba vezető folyosó bejáratát imaszövegek és Panehszi imádkozó alakja díszíti. Maga a belső csarnok is négyoszlopos volt, díszítetlen, csak az ide vezető folyosó bal oldalát díszíti Panehszi és lánya képe. Ez az egyetlen amarnai magánsír, melyben a sírtulajdonos gyermekét ábrázolják. A csarnok jobb oldalán, az oszlopok mögött negyvenhárom lépcső vezet le egy díszítetlen sírkamrába.

A belső csarnokból nyíló szentélyben eredetileg Panehszi sziklából kifaragott szobra állt, de ebből semmi nem maradt. A szentély jobb oldali falán Panehszi családját ábrázolja egy kép: Panehszi és lánya áldozati asztal előtt ül, mögötte a nővére, Abneba (vagy Abka) a két lányával. Valószínű, hogy Panehszi és a nővére is özvegyek lehettek és együtt készítettek sírt.

Aton templomának ábrázolása Panehszi sírjában

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Amarna North Tomb 6. [2006. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 9.)
  2. Aldred, Cyril, Akhenaten: King of Egypt, Thames and Hudson, 1991 (paperback), ISBN 0-500-27621-8, pp. 16, 18, 24, 66, 131, 222
  3. a b c d Norman de Garis Davies: The Rock Tombs of El-Amarna. Part II: The Tombs of Panehesy and Meryra II. Egypt Exploration Society, London, 1905.
  4. Tyldesley, Joyce. Nefertiti: Egypt's Sun Queen. Penguin. 1998. ISBN 0-670-86998-8

Források[szerkesztés]

  • Amarna Project: The North Tombs (PDF)
  • Norman de Garis Davies: The Rock Tombs of El-Amarna. Part II: The Tombs of Panehesy and Meryra II. Egypt Exploration Society, London, 1905.