Drybridge House

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Drybridge House
A Drybridge House homlokzata
A Drybridge House homlokzata
Település
CímDrybridge Park
Építési adatok
Építés éve1671
Hasznosítása
Felhasználási területépület
Tszf. magasság17 m
Elhelyezkedése
Drybridge House (Wales)
Drybridge House
Drybridge House
Pozíció Wales térképén
é. sz. 51° 48′ 34″, ny. h. 2° 42′ 24″Koordináták: é. sz. 51° 48′ 34″, ny. h. 2° 42′ 24″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Drybridge House témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Drybridge House 17. századi II* kategóriás monmouthi műemlék épület (British Listed Building).[1] A monmouthi örökség tanösvény egyik állomása.

Története és leírása[szerkesztés]

Az első házat ezen a telken John Roberts számára építették 1558 előtt. Valószínűleg egy nagy, fekete-fehér nyeregtetős parasztház lehetett. A jelenlegi házat 1671-ben építette újra William Roberts, aki a király szolgálatában állt Windsorban. A telek és a melléképületek egy részét 1840-ben eladták.[2] William Roberts egyik leszármazottja, Charles Henry Crompton-Roberts restauráltatta és bővítette ki a déli szárny hozzáépítésével 1867-ben. Crompton-Roberts 1877-ben Monmouthshire főszolgabírója volt,[3] majd később parlamenti képviselő lett.

A házat négyszáz évig a Robertsék (és Crompton-Robertsék) birtokolták, akik aktívan részt vettek a város lakosságának és szervezeteinek támogatásában.[4] Az épület fogadótermeit finoman stukkózot mennyezet díszíti, fafaragványok és külön ide rendelt úgynevezett grisaille-ok (szürke színárnyalatokban festett képek), amelyek az Artúr-mondakör jeleneteit ábrázolják.[5] Az 1867-ben elkészült előcsarnok padlója alatt egy kövön az 1671-es évszám olvasható.[6] A házban jelenleg is találhatók William Roberts idejéből származó díszítőelemek, mint például a teázó veretes ajtója, az egykori tölgyfaburkolat és lépcső részei valamint néhány faragott kandalló és delfti csempével borított falrészletek. A képtárban Charles Crompton-Roberts és felesége Mary portréi láthatók.

Charles Crompton-Roberts érdeklődött a kertészet és sport iránt és egy kivételes fa-gyűjteménnyel rendelkező ligetet hozott létre, amelyben egy krikettpályát is kialakított, ahol W. G. Grace és testvére a monmouthshire-i csapat ellen játszott. A pálya ma már nem létezik, a fáknak is csak egy része maradt fenn. A család a homlokzatot három legidősebb gyermek (Henry Roger, Violet Mary és Charles Montagu) faragott portréjával díszítette. Gyakori vendég volt ez idő tájt a házban Edward Elgar, aki a helyi zenészegyesületet vezényelte és hegedű és zongoraleckéket is tartott. Egyik tanítványa, Alice Roberts, későbbi felesége a család unokatestvére volt.[2]

A Drybridge House végül Richard Crompton Roberts tulajdonába került, akit a dunkirki visszavonuláskor (1940) lelőttek. A ház ekkor nővére, Mary tulajdona lett. Miután házasságot kötött John Callenderrel, 1947-ben eladta az épületet a monmouthshire-i megyei tanácsnak, azzal a feltétellel, hogy a jövőben a helyi lakosság javát szolgálja. Előbb öregotthonként üzemelt és 1951-ben kibővítették. 1989-ben az otthont beszüntették, helyére néhány hónapig a rendőrség költözött. Az épületet ezt követően üresen és romladozó állapotban hagyták, annak ellenére, hogy 1991-ben II. kategóriás műemlékké nyilvánították és a helyiek is tiltakoztak elhanyagolása miatt. 1998-ban, az akkor még egy másik épületben székelő Bridges jótékonysági szervezet megállapodott Drybridge House közösségi házzá való felfejlesztéséről. Ezzel egyidőben nagy adománygyűjtés kezdődött. A sok támogatásnak köszönhetően a felújított épület 2003-ban nyitotta meg ismét kapuit a nagyközönség előtt.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Bridges Community centre (formerly Drybridge House), Monmouth" at britishlistedbuildings.co.uk
  2. a b c Bridges Community Centre: Drybridge House History Archiválva 2012. február 2-i dátummal a Wayback Machine-ben. Accessed 9 February 2012
  3. Compiled by William Gardner, Newport, Mon. On the instructions of Frederick Pring Robjent, Sheriff 1937. May 1937. Records of Sheriffs of Monmouthshire 1547–1937 (1937. május 1.) 
  4. Kissack K (2003), Monmouth and its Buildings, Logaston Press, ISBN 1904396011, p.60
  5. "From Featherbeds to Bridges": The story of Drybridge House and the Crompton-Roberts family, page 44
  6. John Newman, The Buildings of Wales: Gwent/Monmouthshire, 2000, ISBN 0-14-071053-1, p.402

Források[szerkesztés]

  • Keith Kissack, (2003), Monmouth and its Buildings, Logaston Press, ISBN 1904396011
  • Roberts, D., (2004), "From Featherbeds to Bridges", The Story of Drybridge House and the Crompton-Roberts Family
  • Newman, J., (2000) The Buildings of Wales: Gwent/Monmouthshire, ISBN 0-14-071053-1

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Drybridge House, Monmouth című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]